Mladi heroji koji su predvodili BiH do polufinala

Na njihovim krilima stradala je jaka Španija

A. Haznadarević

Nakon što su iznenađujuće eliminisali reprezentaciju Italije i plasirali se u četvrtinu finala Evropskog prvenstva A divizije, juniorski košarkaši Bosne i Hercegovine su priredili i novu, još veću seznaciju eliminisavši i Španiju koja im je stajala na putu do polufinala.

Beskompromisni mladi borci su tako sa konačnih 70:64 ovjerili svoju kartu za polufinale, a ovih šest momaka sa svojim fenomenalnim učinkom je posebno doprinijelo velikoj pobjedi Bosne i Hercegovine i nosilo je do ogromnog slavlja.

Đorđe Aleksić (4 poena, 7 asistencija, 3 skoka)

Da je Đorđe Aleksić istinski plejmejker, najbolje govori njegovih sedam asistencija koje je dostavio saigračima u velikoj pobjedi reprezentacije Bosne i Hercegovine nad Španijom. Uz to, ovaj igrač Mladosti iz Mrkonjić grada je ubilježio još i 4 poena, te 3 skoka.

Ajdin Penava (5 poena, 5 skokova)

Svoj učinak u meču protiv Italije, Sarajlija Ajdin Penava je u četvrtini finala Evropskog prvenstva pojačao i sa svojih 5 poena i 5 skokova, pomogao saigračima da na kraju favorizovane Špance pošalju kući.

Ammar Gegić (7 poena, 2 asistencije, 6 skokova)

Još bolji učinak nego što je imao protiv Italije, 196 centimetara visoki Ammar Gegić je zabilježio i protiv favorizovanih vršnjaka iz Španije. Upisao je 7 poena, te dodao 2 asistencije, uz 6 skokova, 3 ofanzivna i 3 defanzivna.

Enis Memić (9 poena, 2 asistencije, 5 skokova)

I ovoga puta je fantastičan na parketu bio i Enis Memić, te je i protiv Španije imao veliki udio u pobjedi. Postigao je 9 poena, te još upisao 2 asistencije i 5 skokova.

Ibrahim Durmo (12 poena, 5 skokova)

Možda i neočekivano dobru, i uistinu čudesnu partiju protiv Španije, pružio je i mladi Zeničanin Ibrahim Durmo, koji je direktno zaslužan za 12 poena Bosne i Hercegovine, a uz to je ostvario i 5 skokova.

Edin Atić (28 poena, 4 asistencije, 12 skokova)

Najveći heroj historijskog uspjeha juniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine, bez ikakve sumnje je Edin Atić. Ovaj rođeni Bugojanac je tako ponovo bio prvi igrač naše selekcije sa ča 28 postignutih poena, 4 asistencije i 12 skokova!

Uz Atića i druge, koji su bili na posebno visokom nivou protiv Španije, svakako ne treba zaboraviti ni sve druge igrače koji su bili dio savršene slagalice selektora Marka Trbića.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.