Najveći uspjeh u historiji za BiH u loptaškim sportovima

Pet razloga zašto je plasman u polufinale nadnaravan uspjeh

Dž. Mrakić

Juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine današnjom pobjedom protiv vršnjaka iz Španije (70:64) ostvarila je historijski uspjeh i plasman u polufinale Evropskog prvenstva! Kako bismo lakše približili ovaj uspjeh nekome ko nije toliko upućen u košarkaška zbivanja i kako bi naša javnost preciznije znala odrediti vrijednost ovog uspjeha, naveli smo pet razloga zašto je ovaj sportski uspjeh Bosne i Hercegovine – jedan od najvećih ikada!

Prije tek dvije godine ova generacija ostvarila je historijski plasman u A diviziju

Naša kadetska reprezentacije je sve do prije dvije godine mogla samo sanjati o A diviziji, a trenutni članovi ove reprezentacije su tada kao kadetski reprezentativci izborili historijski plasman u A diviziju. Godinu dana kasnije smo, pojačani i danas neprikosnovenim Edinom Atićem, prošli grupnu fazu i zadovoljili se „izuzetno dobrim“ 12. mjestom. Već sada, nakon samo godine od ulaska u A diviziju, napadamo medalju.

Bili pred ispadanjem

Prvenstvo nije dobro krenulo za našu reprezentaciju. Naši mladi košarkaši su u 1. kolu D grupe poraženi od Litvanije rezultatom 73:50, a zatim su pretrpjeli poraz i u narednom susretu, ispustivši 24 poena prednosti i izgubivši od Hrvatske jedan razlike. Ipak, kad se činilo da je sve gotovo i kad su nam se Hrvati počeli zahvaljivati na ostanku u A diviziji, naši momci su iznenađujuće pobijedili favorizovanu Grčku. Zahvaljujući ovoj pobjedi naša reprezentacija je prenijela dva boda u naredni krug, a hrvatska javnost, koja je ismijavala igračke sposobnosti naših mladića, morala je svjedočiti ispadanju njihove reprezentacije u B diviziju.

Posudili smo novac za pripreme, nismo platili kotizaciju

Jedina smo reprezentacija na prvenstvu koja nije platila kotizaciju za učešće. Mogli smo ostati kući, ali su nam iz krovne kuće košarke izašli u susret i prihvatili obećanje da ćemo isplatiti novac kada budemo u mogućnosti. Također, novac za kakve-takve pripreme i avion je posuđen. Nije tajna da državni organi u Bosni i Hercegovini izdvajaju mizerne cifre za sport u našoj državi, pa stoga ovaj uspjeh još više dobija na snazi. Podaci iz 2014. godine govore da je za sport u Bosni i Hercegovini izdvojeno svega 560 hiljada maraka. Za isti je, recimo, u susjednoj Srbiji izdvojeno 27 milona maraka.

Prva u historiji bh. reprezentacija u loptaškim sportovima u polufinalu velikih takmičenja

Još niti jedna (bilo seniorska, bilo omladinska) reprezentacija BiH u loptaškim sportovima nikada se nije plasirala u polufinale Evropskog ili Svjetskog prvenstva. Najbliži ovom uspjehu bili su također košarkaši, kada je seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine davne 1993. godine ostala u četvrtfinalu Evropskog prvenstva i završila na osmom mjestu, odnosno kada su naši kadeti također završili na osmom mjestu prošle godine.

Pobjede protiv osvajača evropskih i svjetskih medalja

Talijanska juniorska reprezentacija ima 13, španska 12, a grčka šest svjetskih i evropskih medalja. Za reprezentaciju koja je do prije samo 2 godine igrala prvenstvo B divizije, pobjede protiv ovakvih selekcija predstavlja enorman uspjeh. Posebno je značajna pobjeda protiv snažne reprezentacije Španije koja ima odličan sistematski rad za omladinske selekcije. O ovome dovoljno govori podatak da je na FIBA-inoj rang listi Španija 2, a Bosna i Hercegovina 58. reprezentacija svijeta. Strašan uspjeh.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.