Mladi reprezentativci BiH prave herojski podvig

Oni su garancija svijetle budućnosti: Ko su zlatni kadeti?

A. Haznadarević

Nakon fantastičnog uspjeha juniorske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, i selekcija kadeta je na pravom putu da postane jedna od glavnih sportskih priča ovoga ljeta. Reprezentacija igrača mlađih od 16 godina, koje sa klupe predvodi Josip Pandža, sinoć je demoliravši Hrvatsku rezultatom 86:59, osigurala plasman u četvrtinu finala Evropskog prvenstva gdje će snage odmjeriti sa Njemačkom.

Bio je to samo jedan u nizu velikih trijumfa momaka koji će u budućnosti na svojim plećima nositi i igru same A-reprezentacije, a koje bi naša javnost trebala bolje upoznati, s obzirom na to da će u budućnosti itekako čuti za njih. Na samo Evropsko prvenstvo, selektor Pandža je poveo ovih dvanaest bisera košarke.

Džanan Musa

Rođen: 8.5.1999. godine

Rođeni Bišćanin, šesnaestogodišnji Džanan Musa već odavno je prepoznat kao jedan od najvećih talenata bh. košarke. Pored velikog umijeća, već sada ga krasi visina od 203 centimetra, a prepoznala je to i hrvatska Cedevita, čiji je član od prošle godine. U posljednjem meču Evropskog prvenstva, Musa je bio drugi najefikasniji igrač, ubacivši protiv Hrvatske 17 poena, te dodavši još 7 asistencija i 5 skokova.

Njegoš Sikiraš

Rođen: 11.4.1999. godine

Mladi igrač italijanske Stella Azzurra Rome Njegoš Sikiraš, na svoj košarkaški put je krenuo sa rodnih Pala. Kasnije se doselio u Bijeljinu, a dobre partije za klub i omladinske selekcije domovine su ga odvele do Italije.

Sanjin Čampara

Rođen: 3.3.1999. godine

Rođeni Sarajlija, Sani Čampara je jedan od najvećih bh. košarkaških talenata, a to je pokazao i u meču s kojim je naša selekcija razbila Hrvatsku za prolazak u četvrtfinale. Čampara je tada bio prvo ime sa 21 ubačenim poenom, 6 asistencija i 3 skoka. Član je sarajevskih Sparsa.

Emir Čerkezović

Rođen: 12.1.1999. godine

Tuzlak Emir Čerkezović, šesnaestogodišnjak koji je već naučio praviti velike stvari na turnirima, prvenstveno u nacionalnom dresu. Visok je 197 centimetara i tokom razvoja u buduću košarkašku zvijezdu, nije mogao zaobići dres najvećeg košarkaškog kluba iz svog rodnog grada - Slobode.

Lazar Mutić

Rođen: 6.1.1999. godine

Banjalučanin Lazar Mutić, veliki je košarkaški talenat koji nastupa za omladinski tim velikog Real Madrida, a od ove godine je i član nacionalne selekcije Bosne i Hercegovine. U posljednjem duelu Evropskog prvenstva, bio je dio udarne petorke.

Srđan Kočić

Rođen: 27.11.1999. godine

Jedan od momaka koji su se s prethodnog turnira u domovinu vratili kao heroji sa medaljama oko vrata je i Srđan Kočić. Rođen je u Gradišci, a iako nema još uvijek napunjenih 16 godina, već sada ga krasi visina od 198 centimetara. Igrač je sarajevskih Sparsa.

Timur Ovčina

Rođen: 12.8.1999. godine

Timur Ovčina je kadet koji igra na poziciji centra i kog tek napunjenih 16 godina odlikuje visina od 201 centimetra. Poziv u U16 reprezentaciju Bosne i Hercegovine je zaradio svojim trudom i zalaganjem tokom sezone u dresu sarajevskog KK Koš. 

Aljoša Janković

Rođen: 8.2.1999. godine

Veoma raspoložen je bio i Aljoša Janković u sudaru sa Hrvatskom, kog su naši košarkaši okončali rezultatom 86:59, a sam on je postigao 10 poena, te dodao još 2 asistencije i napravio 3 skoka. Rođen je u Kotoru (Crna Gora) i visok je tačno 2 metra. 

Amar Barukčija

Rođen: 16.1.1999. godine

Mladi Sarajlija čijih šest poena je također ugrađeno u pobjedu za plasman u četvrtinu finala Evropskog prvenstva, rođen je u prijestolnici Bosne i Hercegovine, te ga kao 16-godišnjaka krasi visina od 199 centimetara.

Adi Alikadić

Rođen: 13.6.1999. godine

Mladi Goraždak Adi Alikadić, koji je je na prošlom turniru kadetske reprezentacije košem sa preko pola terena podsjetio na Mirzu Teletovića, brzo je postao javnosti prepoznatljiv omladinac. I u pobjedu nad Hrvatskom, ovaj 189 cm visoki talenat je ugradio svoja 2 poena i 2 asistencije.

Vedran Mirković

Rođen: 25.3.1999. godine

Rođeni Sarajlija, Vedran Mirković je mladi košarkaš visok 201 centimetar, koji je još jedan košarkaš koji je poziv u nacionalni tim zaradio igrajući za KK Koš. U susretu u kom je BiH izborila plasman u četvrtinu finala Evropskog prvenstva, Mirković je bio strijelac pet poena, a napravio je i jednu asistenciju i jedan skok.

Nikola Đaković

Rođen: 22.6.2000. godine

Najmlađi pozvani igrač u kadetsku selekciju Bosne i Hercegovine, koji u Litvaniji također brani boje Bosne i Hercegovine je 15-godišnji Nikola Đaković. Visok je, za svoje godine nevjerovatnih 199 centimetara i dolazi iz Gradiške. Protiv Hrvatske je postigao 2 poena i napravio 2 skoka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.