Snaga slave stečene na sportskim terenima

Nevjerovatno: Koliko danas zarađuju bivši veliki sportisti

A. Haznadarević

Kako je vijek profesionalnih sportista prilično kratak, oni se uglavnom nakon okončanja karijere posvećuju drugim načinima zarade, koristeći svoje ime i slavu stečenu na sportskim borilištima, te ulažući u različite projekte novce koje su zaradili ranijih godina. 

Znatan dio sportista navikao na život na visokoj nizi, poslije okončanja karijere okusi finansijske probleme, ali nisu svi u istoj situaciji. Neki od najvećih sportista zarađuju ogromne novce i u penziji, a neki čak obaraju i rekorde u godišnjoj zaradi što je potpuno nevjerovatno.

10. Greg Norman

Godišnja zarada: 10,2 miliona funti

Nevjerovatno zvuči podatak o godišnjoj zaradi bivšeg golfera Grega Normana, koji posljednjih godina u prosjeku svoj bankovni račun podeblja za 10,2 miliona funti. Danas ima 60 godina i ostao je zapamćen po držanju prvog mjesta čak 331 sedmicu na listi najboljih svjetskih golfera tokom '80-ih i '90-ih godina prošlog stoljeća.

9. Pele

Godišnja zarada: 10,2 miliona funti

Po mišljenju mnogih najbolji fudbaler svih vremena Brazilac Pele, 74-godišnja je živa ikona fudbala i čovjek od najvećeg poštovanja u svijetu "najvažnije sporedne stvari". Još od okončanja karijere radi kao ambasador fudbala i lice je koje se često može vidjeti na najvećim fudbalskim svečanostima. Zahvaljujući svom slavnom imenu, ovaj slavni starac godišnje zarađuje 10,2 miliona funti.

8. Magic Johnson

Godišnja zarada: 12,8 miliona funti

Jedan od najboljih košarkaša svih vremena, i jedan od predstavnika zlatnog doba NBA lige Magic Johnson, iako se od profesionalnog bavljenja košarkom oprostio prvo 1991., a zatim posljednji put 1996. godine, i danas zarađuje milione. Prema finansijskim izvještajima, ovaj velikan sa svojih 56 godina godišnje zarađuje 12,8 miliona funti.

7. Gary Player

Godišnja zarada: 13,4 miliona funti

Slavni južnoafrički golfer Gary Player, sa svojih 79 godina se i dalje može ponositi na šest osvojenih najvećih šampionata i činjenicom da je jedan od najvećih koji su se ikada bavili ovim sportom. Slavu stečenu na travnjacima je itekako dobro iskoristio i nakon okončanja karijere, pa i dalje zarađuje 13,4 miliona funti godišnje.

6. Shaquille O'Neal

Godišnja zarada: 13,4 miliona funti

Veliki dečko NBA lige, koji i nakon 2011. godine i odlaska u penziju i dalje važi za košarkašku ličnost koja privlači ogromnu pažnju javnosti, sjajno se snašao i u nastavku života. Tako u penziji i finansijski kotira fantastično sa godišnjim prihodima od 13,4 miliona funti.

5. Jerry Richardson

Godišnja zarada: 14,7 miliona funti

Nekada velika zvijeda američkog fudbala, a danas penzionisani 79-godišnjak i vlasnik NFL momčadi Carolina Panthers Jerry Richardson, brutalno velike novce zarađuje i decenijama nakon okončanja karijere. Izvještaji govore da njegova godišnja zarada iznosi 14,7 miliona funti.

4. Jack Nicklaus

Godišnja zarada: 17,9 miliona funti

Sedamdesetpetogodišnjak koji je tokom karijere osvojio čak 18 velikih šampionata, u historiji golfa je zapamćen kao i dalje treći igrač sa najviše pobjeda ikada, te se sa 73 trijumfa našao iza Tigera Woodsa (79) i Sama Sneada (82). Njegovi prihodi trenutno iznose 17,9 miliona funti na godinu.

3. Arnold Palmer

Godišnja zarada: 26,8 miliona funti 

Bivši golfer koji i dan danas nosi nadimak "The King", legenda je svog sporta u kom je još davne 1974. godine član Kuće slavnih. Bez obzira na to što su njegove nevjerovatne partije sa štapom i lopticom decenijama daleko, Palmer sa svojih 85 godina i dalje godišnje zarađuje 26,8 miliona funti.

2. David Beckham

Godišnja zarada: 47,9 miliona funti

Ako je neko mislio da će fudbalska legenda poput Davida Beckhama nakon oproštaja od kopački prestati zarađivati desetine miliona, grdno se prevario. Štaviše, tek nakon 2013. godine i svog posljednjeg meča odigranog u dresu francuskog PSG-a, čuveni Becks je ostvario rekordnu godišnju zaradu od čak 47,9 miliona funti!

1. Michael Jordan

Godišnja zarada: 63,9 miliona funti

Najveći od najvećih kada je u pitanju košarka, ali i jedan od najvećih sportista svih vremena generalno, Michael Jordan je čovjek kom se svijet i dan danas jednako divi kao i u danima kada je činio nemoguće stvari ispod obruča. Pored toga što je bio i ostao najveća "faca", Jordan je sportista sa najviše marketinških angažmana ikada. Reklamirao je najveće kompanije na Planeti, a istovremeno i pravio sjajne lične poslovne poteze osnivanjem svojih kompanija. Zahvaljujući svemu tome, Michael Jordan i sada ima godišnju zaradu oko 63,9 miliona dolara, što je apsolutni rekord među penzionisanim sportistima. Uz to, poznato je da ga je Forbes već uvrstio na listu osoba čija imovina iznosi više od jedne milijarde dolara.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.