Gubitak kose im nije smetao

Kako su izgledali: Ćelavi fudbalski asovi dok su imali kosu

A. Haznadarević

Gubitak kose spada među najveće muške strahove, a neki od najvećih fudbalskih majstora, kosu su gubili na očigled cijelog svijeta. Doživljavali su različite komentare, ponajviše od uvijek nezgodnih tabloida, ali činjenica je da neki od njih mnogo bolje izgledaju bez kose. U nastavku ćemo se podsjetiti kako su izgledali neki od tih asova, te uporediti koji stajling im je bolje pristajao.

Zinedine Zidane

Jedan od najvećih veznih igrača svih vremena, slavni Francuz alžirskog porijekla Zinedine Zidane, sredinom dvadesetih godina života počeo je gubiti kosu, a na sve je odgovorio, ne transplanatacijama, već brijanjem ostatka kose, što je ubrzo postalo njegov zaštitni znak. 

Jaap Stam

Zastrašujući gorostas zadnje linije Manchester Uniteda i niza drugih velikih klubova, najveći dio karijere je proveo sa ratničkim stajlingom i obrijanom glavom. Čovjek kog je odlikovala ogromna fizička snaga, ali istovremeno i zadivljujuća brzina i sposobnost sa loptom, definitivno ne bi ostao zapamćen kao toliko zastrašujući da je imao istu frizuru kao sa početka karijere.

Clarence Seedorf

Legendarni Holanđanin Clarence Seedorf, fudbalski je velikan koji je u karijeri napravio vjerovatno i najradikalniju promjenu izgleda. Dugi niz godina je bio prepoznatljiv po dugim sitnim pletenicama, da bi kasnije obrijao glavu i tako dočekao sam kraj svoje impozantne karijere. Navijači su ga ranije često miješali sa Edgarom Davidsom, sunarodnjakom koji je imao istu frizuru, da bi kasnije postao jedinstven na terenu.

Fabio Cannavaro

Maestralni italijanski stoper Fabio Cannavaro, jedan je od onih koji su radikalno mijenjali frizure tokom karijere, pa je zlatni period karijere u kom je osvojio i Svjetsko prvenstvo i Zlatnu loptu, proveo bez kose. Jedan je od onih kojima taj potez nije izazvao česti muški problem, već lični izbor. U svakom slučaju, mnogi će reći da je Cannavaru jako dobro stajao "ćelavi" stil. 

Arjen Robben

Kada je riječ o aktuelnim igračima, Arjen Robben bez ikakve sumnje spada u red najboljih na svijetu. Fantastična karijera i ogromna primanja, nisu pomogla ni ovom ubitačnom krilu da zaustavi opadanje kose, pa je umjesto presađivanja, odlučio da odustane od borbe i počne brijati glavu, što se ispostavilo kao dobra odluka.

Freddie Ljungberg

Sjajni nekadašnji švedski reprezentativac i čovjek koji je najveći trag ostavio u redovima engleskog Arsenala, uvijek je pažnju privlačio svojim kreacijama na glavi, da bi kasnije krenuo sa izbrijavanjem glave, što mu je čak i mnogo bolje stajalo.

Henrik Larsson

Još jedan Šveđanin, slavni Henrik Larsson, igrač je koji je postao poznat sa dreadlocksima na glavi. Kasnije se odlučio na radikalnu promjenu i izbrijavanje kose, a s tim stajlingom je nastupao i u velikoj Barceloni. 

Fabien Barthez

Uvijek kontraverzni, slavni francuski golman Fabien Barthez, najbolje dane karijere je proveo potpuno izbrijane glave, što je bilo njegov zaštitni znak. Čak su nastajali i interesantni rituali vezani za njegovu frizuru, a tu se misli prvenstveno na ljubljenje Barthezove "ćelavice" od strane saigrača Laurenta Blanca pred početak mečeva reprezentacije Francuske, koja je tih godina bila najveća fudbalska sila na svijetu. 

Thierry Henry

Možda i najpoznatiji legendardni fudbaler koji je veći dio karijere odigrao brijući ostatak kose, a kojem je novi stajling mnogo bolje stajao od ranijeg. Prepoznala je to i čuvena kompanija Gillette, koja je angažovala upravo Thenrryja Henryja u reklamnoj kampanji svojih brijača.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.