Oni su imali smisla za humor nakon poraza

Jeftini izgovori nakon poraza

Dž. Mrakić

Često smo, u svakodnevnom životu, svjedoci jeftinih izgovora pojedinaca kada ne uspiju ostvariti cilj koji su sebi zacrtali. Boxingnewsonline.net donosi listu 10 najgorih izgovora profesionalnih boksera nakon što su ring morali napustiti pognute glave.

10. George Foreman – izdaja prijatelja

U svojoj autobiografiji napisanoj devedesetih godina proteklog stoljeća, George Foreman napisao je kako je izgubio od Muhammeda Alija iz razloga što je vidio vlastitog prijatelja u publici kako navija za njegovog protivnika. U knjizi tvrdi da ga je to izbacilo iz takta i omogućilo Aliju da ga nokautira u osmoj rundi borbe.

9. Roger Mayweather - grčevi

Protivnik mu je  Julio Cesar Chavez, a meč je predao u desetoj rundi, žaleći se na grčeve u tijelu i navodeći ih kao razlog zašto ne može nastaviti borbu. Prije da su uništili strahoviti udarci Chaveza, koji je dominirao čitavim tokom meča.

8. Carl Froch – zakašnjeli let

Prije pet godina Froch je otputovao u Dansku kako bi odbranio svjetsku WBC titulu u super srednjoj kategoriji protiv Mikkela Kesslera. Ipak, avion u kojem se Froch nalazio morao je biti prizemljen, iz razloga što se pojavio ogroman oblak od vulkanskog pepela i let nije mogao biti nastavljen. Nakon što je izgubio borbu od Mikkela, „optužio“ je kašnjenje leta za veliki utjecaj na konačni ishod borbe.

7. Manny Pacquiao – povreda ramena

Nakon poraza od Floyda Mayweathera, „Pacman“ je istakao kako se borio s povrijeđenim ramenom, razlog koji opća javnost i nije baš uzela za ozbiljno. Iako je kasnije operacijom potvrđeno postojanje povrede, problem leži u tome što Filipinac nije povredu spomenuo prije već poslije meča. 

6. Kermit Cintron – gel za kosu

Sergio Martinez je s lakoćom „prebio“ Cintrona, međutim iz nekog razloga suci su odlučili meču dodijeliti neriješen ishod. Razlog zašto nije slavio protiv Martineza je, kaže, Martinezov gel koji je imao na kosi zbog kojeg nije mogao biti u potpunosti koncentrisan za vrijeme borbe.

5. Roy Jones Junior – pustio meč

Iako nije eksplicitno izjavio da je pustio protivnika da pobijedi, to je svakako implicirao nakon odluke o pobjedniku nakon 12 rundi. Roy Jones junior se prije meča s Antoniom Tarverom 2005. pomirio s „otuđenim“ ocem, čije ime je Roy Jones Senior. Ipak, ističe da je kasnije u toku borbe shvatio da je pogriješio što se pomirio s ocem i da je izgubio kako Senior ne bi imao nikakve zasluge u slučaju njegove pobjede.

4. Manny Pacquiao – pogrešne čarape

Iako je usljed njegovih udaraca Juan Manuel Martinez tri puta rušen u prvoj rundi, meč je na kraju završen neriješenim ishodom. Manny je nakon meča izjavio da se nije mogao boriti najbolje što zna, s obzirom da su mu čarape, koje je nosio, bile pretanke i stvarale žuljeve na nogama zbog kojih se nije mogao kretati na način na koji je htio. 

3. Alexander Povetkin – neugodni Huckov miris

Iako je porazio Muamera Hukića, Rus je imao izgovor za svoj nešto slabiji performans. Tvrdi da je Huck toliko smrdio da je to utjecalo na njegovu koncentraciju. Tačnije, njegov tim smatra da se Huck namjerno premazao nekom supstancom kako bi negativno utjecao ja čula svoga protivnika. Naravno, ove navode nisu imali čime potkrijepiti.

2. Chris Eubank – hipnoza

Do tada neporažen u 43 borbe u svojoj karijeri, Eubank je uvijek imao mentalnu prednost nad svojim protivnicima. Međutim, sve to se promijenilo prije njegove odbrane svjetske titule u super srednjoj kategoriji protiv Stevea Collinsa. Na dan vaganja, Collins je rekao Eubanku da je hipnotiziran. Collins je slavio nakon 12 rundi i kasnije je izjavio da je sva stvar s hipnozom bila obična podvala.

1. David Haye – slomljen mali prst

Nakon poraza od Wladimira Klitschka, Amerikanac je izjavio da je slomio mali prst na jednoj nozi i da je to jedini razlog zašto je izgubio od Ukrajinca. Nakon meča, na pres konfereciji popeo se na sto kako bi svima pokazao natečeni prst. I ne baš dobar potez.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.