Njima se divimo od 2010. godine

Tri najbolje petorke u novijoj eri NBA lige

Ugledni sportski mediji iz Sjedinjenih Američkih Država su se pozabavili interesantnom temom, te odabrali tri najbolje košarkaške ekipe NBA lige, gledajući učinak od 2010. godine do danas.

Posmatrajući njihove individualne, ali i klupske uspjehe, stručnjaci su kreirali tri najbolje petorke u tekućem desetljeću. U nastavku pogledajte kako su rasporedili najbolje košarkaše koje smo imali priliku gledati u proteklih pet godina.

Treća petorka (Duncan, Aldridge, Bosh, Harden, Bryant)

U trećoj po snazi najboljoj petorci po izboru američkih medija našli su se Tim Duncan, LaMarcus Aldridge, Chris Bosh, James Harden i Kobe Bryant.

Duncanove brojke u pojedinim segmentima su opale u odnosu na neke ranije sezone, ali je to i razumljivo s obzirom na njegove godine. Košarkaš San Antonia je i dalje izuzetno kvalitetan i važna karika u igri Spursa.

Društvo mu pravi sjajni LaMarcus Aldridge, koji u posljednje vrijeme igra sjajno za Portland. Tu je još i Chris Bosh, te fenomenalni James Harden, koji iza sebe ima najbolju sezonu u karijeri.

Peti član treće najbolje petorke je Kobe Bryant. Legendarni košarkaš se u posljednjih nekoliko godina mnogo mučio sa povredama, ali kada je igrao - bio je sjajan na parketu. Iako je veteran, fanovi Lakersa od njega i dalje očekuju najviše u sezoni koja slijedi.

Druga petorka (Howard, Anthony, Griffin, Paul, Westbrook)

U drugoj petorci su svoje mjesto našli Dwight Howard, Carmelo Anthony, Blake Griffin, Chris Paul te Russell Westbrook.

Dwight Howard je jedan od najdominantnijih centara današnjice, a njegove partije u sezonama 2009/10. i 2010/11. su bile nevjerovatne. I Howard se mnogo mučio sa povredama, koje su ga usporile, ali je po mišljenju stručnjaka sigurno zaslužio mjesto u ovom izboru.

Tu je i Carmelo Anthony, jedan od najboljih strijelaca NBA lige koji je u posljednjih pet godina pružao vrhunske partije. Bilo je i oscilacija u formi, ali Melo je klasa za sebe. 

Svoje mjesto u trećoj petorci našao je i Russell Westbrook, koji sa Kevinom Durantom čini udarni tandem Oklahome. On je svoje stvarne kvalitete prikazivao baš onda kada bi bio istinski lider svog tima, tačnije u odsustvu Duranta. U prošloj sezoni je naprosto briljirao, ali nije mogao sam.

Drugu petorku zatvara dvojac iz LA Clippersa, Blake Griffin i Chris Paul. Ova dva košarkaša važe za jedan od najboljih tandema u NBA ligi. Dok Griffina krase sjajna zakucavanja, Paul je majstor asistencija.

Prva petorka (Gasol, James, Durant, Wade, Curry)

Amerikancima je najteže bilo izabrati centra u najboljoj petorci, a odluka je pala na Marca Gasola. Košarkaš Memphisa je u ovom desetljeću dva puta bio učesnik All-Stara, a dobio je i jednu nagradu za najboljeg obrambenog igrača sezone.

Tu je i sjajni Kevin Durant, koji je proglašen drugim najboljim igračem NBA lige od 2010. do danas. O Durantuli je suvišno trošiti riječi, a u proteklih pet godina je četiri puta bio najbolji strijelac lige.

U najboljoj petorci je svoje mjesto našao i Dwayne Wade, koji je u proteklih pet godina osvojio dva naslova i odigrao četiri finala. Wade je odlaskom Jamesa iz Miamija ponovo postao lider Heata, a to je uloga koja mu apsolutno odgovara.

Steph Curry je aktuelni MVP i osvajač NBA lige. Fenomenalni košarkaš Golden Statea je u prošloj sezoni bio fantastičan, i najzaslužniji je što je njegov tim iznenađujuće došao do titule. Mnogi ga smatraju najboljim šuterom svih vremena.

Za najboljeg igrača u tekućoj deceniji proglašen je LeBron James. Bio je u svakom finalu od 2011. do danas, a osvojio je i dva naslova. Kada gledate raspoloženog Jamesa, čini se da može šta hoće i kad hoće, što i nije daleko od istine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.