Nekoliko vrhunskih imena UFC sporta

Borci s naših prostora koji su kročili u UFC

Dž. Mrakić

MMA je sport koji je definitivno u ekspanziji, a iz dana u dan postaje sve popularniji i na našim prostorima.

Amaterski boks, profesionalni boks i K-1 uveliko su praćeni u zemljama koje se činile nekadašnju Jugoslaviju. Braća Tadić, Mate Parlov, Marijan Beneš u „ono vrijeme“, u ovo novije Adnan Ćatić, Štefan Leko samo su neka od imena čijim smo se pobjedama u ringovima širom svijeta itekako radovali.

Ipak, MMA je prethodnih godina neopravdano bio zapostavljen, što je itekako začuđujuće iz razloga što, kako i samo ime sporta otkriva, predstavlja mješavinu svih borilačkih sportova. 

U nastavku se upoznajte sa svim borcima s prostora nekadašnje Jugoslavije koji su se okušali u UFC-u, šta su ostvarili u najvećoj borilačkoj promoiciji na svijetu i za koliko su bogatiji izašli nakon odrađenih borbi.

7. Denis Stojnić 12-3-0 (0-2-0 UFC)

Prema Sherdogu, prvu MMA borbu imao je u 25. godini, kada je slavio protiv Damira Mihajlovića (14-7) na manifestaciji „Obračun u ringu 3“. Četiri godine kasnije, sa skorom 5-1-0, potpisao je ugovor s UFC-om i tako postao prvi MMA borac u najvećoj borilačkoj promociji na svijetu sa zastavom Bosne i Hercegovine ispred imena. Međutim, nije imao sreće. Nakon što je Stojnić izgubio od Caina Velasqueza (kasnije UFC prvaka u teškoj kategoriji), a Stefan Struve od Juniora dos Santosa, odlučeno je da će samo jedan od ove dvojice ostati u UFC-u, a to je onaj koji izađe kao pobjednik u međusobnom okršaju. 

Ipak, iako je pretrpio dva poraza i kratko ostao među najboljim borcima svijeta, ostat će upamćen kao prvi borac koji je borbu sa Velasquezom odveo u drugu rundu i kao učesnik po mnogima najkrvavije borbe ikad u MMA sportu.

UFC zarada: 10.000 $

Kategorija: teška

Naredni protivnik: Hyun Man Myung (1-1-0)

6. Viktor Grujić 6-5-0 (1-3-0 UFC)

Prvi Srbin u UFC-u koji se bori pod australskom zastavom. Prije potpisa imao je skor 5-2-0, a debitovao je sredinom aprila prošle godine. Protivnik mu je bio također debitant, Kanađanin Nordine Taleb (11-3-0), koji je slavio sudačkom odlukom. U drugom meču imao je znatno lakši zadatak, susreo se sa sunarodnjakom Chrisom Indichem (5-3-0) i slavio tehničkim nokautom pet sekundi prije kraja druge runde. Ipak, nakon toga imao je dva izuzetno neugodna protivnika i pretrpio je dva poraza. Bolji od „Spartanca“ bili su Brendan O'Reilly (6-1-0) i Chris Clements (12-6-0). Njegov naredni protivnik nije poznat.

UFC zarada: 44.000$

Kategorija: velter

Naredni protivnik: /

5. Mirsad Bektić 10-0-0 (3-0-0 UFC)

Rođen u Srebrenici, bori se pod zastavom SAD-a. Nakon što je ostvario sedam pobjeda u sedam borbi po MMA pravilima, stigao je poziv iz UFC-a. Sastao se sa Chasom Skellyjem (tada 10-0-0) i u UFC debiju nanio mu prvi, i zasad jedini, poraz u karijeri. Također, ovom pobjedom postao je prvi bosanskohercegovački borac koji je ostvario UFC pobjedu, s obzirom da to Denisu Stojniću u dva navrata nije pošlo za rukom. U januaru ove godine slavio je protiv Paula Redmonda (10-6-0) jednoglasnom odlukom sudaca, a zatim je četiri mjeseca kasnije Lucasu Martinsu (15-3-0) nanio jedan od rijetkih poraza u karijeri. Slavio je Bektić tehničkim nokautom pola minute prije kraja druge runde. 

U decembru ga očekuje najteži ispit u karijeri, s obzirom da se sastaje sa Tatsuyom Kawajirijem, jednim od najboljih japanskih boraca ikad koji je, od 44 borbe u karijeri, 20 njih odradio u okviru promocija kao što su UFC, Pride i Dream.

UFC zarada: 61.600$

Kategorija: perolaka

Naredni protivnik: Tatsuya Kawajiri (34-8-2)

4. Igor Pokrajac 27-12-0 (4-7-0 UFC)

Jedan od najiskusnijih MMA boraca s ovih prostora koji će ovaj mjesec imati 40. borbu u karijeri Pored Mirka Filipovića, jedini Hrvat koji se u UFC-u pojavio predstavljajući Hrvatsku. Odradio je 12 borbi, slavio je četiri pobjede, upisao sedam poraza, a jednoj borbi dodijeljen je ishod No Contest. Ono što je zanimljivo za Pokrajca jeste to da je pobjeđivao borce koji su slavili u 57% svojih mečeva, dok je s druge strane izgubio od onih koji su dobili manje od pola okršaja u oktagonu (41%). Proveo je šest godina u UFC-u, a otkaz je dobio nakon što ga je porazio  Marcos Rogerio de Lima u rodnom Rio de Janeiru. Krajem juna ove godine potpisao je za FFC gdje će se, kako je najavio, takmičiti u poluteškoj i teškoj kategoriji. U debiju sredinom aprila slavio je protiv Grka Archontisa Taxiarchisa, a 23. oktobra očekuje ga drugi meč pod okriljem najpoznatije borilačke promocije u regionu. Protivnik još nije poznat.

UFC zarada: 193.000$

Kategorija: poluteška

Naredni protivnik: nije poznat

3. Anthony Perosh 15-9-0 (5-6-0 UFC)

U UFC je došao sa skorom 10-5-0, a debitovao je na UFC 110 eventu u svojoj Australiji protiv Mirka Filipovića. Bio je to prvi i jedini okršaj dva Hrvata u UFC-u. Očekivano, Cro Cop je slavio tehničkom nokautom, nakon što je doktor ustanovio da Perosh nije u mogućnosti nastaviti meč. Nakon toga vezao je tri pobjede, od kojih se izdvaja ona protiv iskusnog Cyrillea Diabatea koji je tada imao 25 borbe iza sebe. U najvećoj borilačkoj promociji na svijetu je već pet godina, a njegov naredni izlazak u oktagon predviđen je za 15. novembar. Protivnik mu je Francuz Gian Villante, koji u UFC-u ima skor od tri pobjede i tri poraza. 

UFC zarada: 204.000$

Kategorija: poluteška

Naredni protivnik: Gian Villante (13-6-0)

2. Stipe Miočić 13-2-0 (7-2-0)

Nakon Mirsada Bektića, drugi regionalni borac koji se bori pod američkom zastavom. Iza sebe ima devet nastupa u UFC-u, a slavio je čak u sedam navrata. Pobijedio je Cro Copove krvnike, Gabriela Gonzagu i Roya Nelsona, a u posljednjoj borbi odrađenoj 10. maja ove godine bio je bolji tehničkim nokautom od Marka Hunta. Iz meča protiv Antonija Silve, koji je pobjeđivao velikane poput Fedora Emelianenka, Caina Velasqueza i Andreja Arlovskog, izašao je neporažen. Meču je dodijeljen neriješen ishod. Iako su bile naznake da bi Miočić na osnovu svojih dobrih nastupa mogao postati prvi izazivač za naslov prvaka, iz UFC-a su mu poručili da mora još poraditi na svojoj „popularnosti“ kako bi stekao pravu na tu priliku. Za tri sedmice ući će u oktagog protiv borca koji ima preko 40 borbi i 35 pobjeda u MMA sportu, Bena Rothwella.

UFC zarada: 459.000$

Kategorija: teška

Naredni protivnik: Ben Rothwell (35-9-0)

1. Mirko Filipović 31-11-2 (5-6-0 UFC)

Legenda K-1 sporta (31-8), u MMA je debitovao 19. augusta 2001. godine pobjedom protiv Kazuyukija Fujite. Iako se u UFC-u baš i nije proslavio (pet pobjeda i šest poraza), jedan je od samo 24 borca u historiji organizacije koji su svojim borbama zaradili preko 2 miliona američkih dolara. Ostvario je pet pobjeda protiv ne tako atraktivnih protivnika koji ukupno, mimo okršaja sa „Cro Copom“, imaju 56 pobjeda i 35 poraza, što bi značilo da su u prosjeku borci koje je Mirko pobijedio u UFC-u imali omjer od 10-11 pobjeda i sedam poraza. Ipak, dubok trag ostavio je u Prideu, gdje je u 24 nastupa ostvario 18 pobjeda, uz četiri poraza i dva neriješena ishoda. Njegova borba s Fedorom Emelianenkom iz 2005. godine u njegovom 18. nastupu pod okriljem Pridea po mišljenju mnogih najbolja je svih vremena u MMA sportu. Krajem novembra u 12. nastupu tražit će šestu UFC pobjedu.

UFC zarada: 2.085.000 $

Kategorija: teška

Naredni protivnik: Anthony Hamilton (14-4-0)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.