Makedoncu prijeti kazna

Ademiju prijete četiri godine suspenzije

Makedonski reprezentativac Arijan Ademi prvi je nogometaš koji je u Ligi prvaka bio pozitivan. 

Ademi je odmah nakon obavijesti napustio kamp reprezentacije i krenuo ka Hrvatskoj, a najveća pobjeda u karijeri nad Arsenalom postala je mrlja koju će morati nositi kroz cijelu karijeri. 

Svi koji poznaju Ademija tvrde da se radi o pogrešci liječnika i on će biti suspendovan sve dok novi uzorak ne prođe analizu. Ukoliko i B uzorak bude pozitivan, najviša kazna je izbacivanje iz nogometa na četiri godine. 

To je saopštio i Hrvatski zavod za toksikolgiju i antidoping (HZTA). 

"Iz objavljenih tekstova vidljivo je da nogometašu Ademiju, ukoliko i B uzorak pokaže prisustvo zabranjene tvari kao i analiza uzorka A, prijeti dvogodišnja suspenzija. To nije tAčno. Od 1. januara 2015. godine na snazi je novi Svjetski antidopinški kodeks (Kodeks) u kojemu je jasno navedeno da je za prvi dopinški prekršaj propisana sankcija u trajanju od četiri godine.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Time ne poručujemo kako će Ademiju biti izrečena četverogodišnja suspenzija već samo ukazujemo na to da su određena antidopinška pravila promijenjena. Postojanjem olakotnih okolnosti i mogućnošću dokazivanja istih, sankcija može biti manja", stoji u saopštenju HZTA.

Također, UEFA-in pravilnik kaže da klub može biti izbačen iz Lige prvaka ako dva ili više igrača iste ekipe tokom redovne sezone budu pozitivna na dopinškom testu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.