Najviše Brazilaca

U Premijer ligi 14 stranaca, najviše ih u Sarajevu

Edmir Škorić

U Premijer ligi Bosne i Hercegovine iz godine u godinu sve je više stranih igrača.

Govorimo o igračima koji su došli iz drugih dijelova svijeta da zarađuju hljeb u Bosni i Hercegovini.

Treba imati na umu da pod 'strance' ne vodimo igrače iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije... odnosno koji dolaze iz zemalja sa prostora bivše Jugoslavije.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Najviše stranih igrača u svojim redovima imaju Sarajevo (4) i Željezničar (3), dok u mnogim klubovima nema nijednog igrača koji nije iz BiH ili regiona. 

Ukupno je 14 stranih igrača u BiH, od čega je sedam Brazilaca, dva Nigerijca, dva Ganca, jedan Sirijac, Senegalac i jedan dolazi iz Obale Slonovače.

FK Sarajevo (4)

Ekipa Sarajeva ima najviše stranaca u Premijer ligi. Za bordo tim nastupaju sljedeći igrači:

Harmony Ikande (Nigerija)

Ahmad Kallasi (Sirija)

Emerson (Brazil)

Cezar (Brazil)

FK Željezničar (3)

Dres Željezničara već neko vrijeme nose Senegalac Secouba Diatta, koji istina ima i bh. državljanstvo, već neko vrijeme tu je i Brazilac Tiago Farias, a koloniji stranaca na Grbavici nedavno se prikjučio njegov sunarodnjak Mailson.

Željezničar (3)

Secouba Diatta (Senegal)

Tiago Farias (Brazil)

Mailson (Brazil)

Široki Brijeg (2)

Jedna od najvećih legendi bh. Premijer lige je brazilski majstor Wagner, koji je osvajao trofeje sa Širokim i doslovno ikona tima s Pecare. Široki je imao više Južnoamerikanaca, no sada je tu samo Wagner. Osim njega, pod strane igrače na Pecari vodi se i Goodness Ajayi, koji je iz Nigerije.

Wagner (Brazil)

Goodness Ajayi (Nigerija)

Olimpic (2)

Olimpic sezonama unazad je imao dosta stranaca u ekipi, a sada su tu Brazilci Hugo i Stefan, no ni Samba ne pomaže Vukovima, koji nisu ni sjena od one ekipe iz prošle sezone.

Hugo (Brazil)
Stefan (Brazil)

Rudar Prijedor (2)

Prijedorski Rudar ove sezone u timu ima dvojicu Ganaca, Georgea Owusua i Jaspera Nima Narteya. Ne igraju neku važnu ulogu, ali su svakako atrakcija u Prijedoru.

Georgu Owusu (Gana)

Jasper Nimo Nartey (Gana)

Travnik (1)

Germain Kouadio je za kratko vrijeme stekao slavu u bh. nogometu. Iako nije briljirao u Sarajevu, pruža sjajne partije u Travniku, gdje je stigao na posudbu. 

Germain Kouadio (Obala Slonovače)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.