Pezerov hitac drugi najduži na svijetu

Juni: Najupečatljiviji momenti bh. sporta u 2015.

Dž. Mrakić

Edin Višća bio je jedno od najspominjanijih imena bh. sporta u junu ove godine.

Krilo turskog Basaksehira odigralo je odličnu utakmicu u dresu reprezentacije, a pored njega, juni je obilježio i nastup BiH na prvim Evropskim igrama, ali i vrhunski rezultat trenutno najveće nade bh. atletike.

3. Edin Višća – maestralna partija protiv Izraela

Edin Višća bio je junak velike pobjede reprezentacije Bosne i Hercegovine nad Izraelom (3:1) u okviru kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo 2016. godine.

Jedan od naših rijetkih reprezentativaca koji je u konstantnoj formi u 15 nastupa za reprezentaciju nije postigao pogodak, a onda je eksplodirao 12. juna na utakmici protiv Izraela.

Skromni Višća postigao je dva gola iz igre, a na ovaj način izašao je iz sjene nogometnih zvijezda naše reprezentacije. 

2. Loš nastup BiH na prvim Evropskim igrama u Bakuu

U azerbejdžanskom Bakuu ove godine održane su prve Evropske igre. Prvo kontinentalno višesportsko takmičenje održano je od 12. do 28. juna u 19 sportova, a Bosnu i Hercegovinu predstavljalo je 57 sportista u atletici, boksu, biciklizmu, judou, kanuu, streljaštvu i stonom tenisu.

Bosna i Hercegovina bila je jedina zemlja iz regiona koja nije uspjela osvojiti niti jednu medalju u Bakuu. Najbliži medalji bio je Džemal Bošnjak, koji je sramno pokraden u borbi za najmanje bronzanu medalju protiv Italijana Valentina Manfredonije.

1. Mesud Pezer – drugi najbolji hitac sezone na svijetu

Pojedinačno seniorsko prvenstvo Bosne i Hercegovine u atletici održano je 13. i 14. juna ove godine. Mesud Pezer ostvario je fenomenalan rezultat, međutim, isti je malo ko primijetio.

Naime, član AK „Zenica“ završio je na trećem mjestu, iza Hamze Alića i Kemala Mešića, međutim hitac koji je on izbacio bio je drugi najbolji hitac sezone u konkurenciji mlađih seniora (U23).

Pezeru je tek 21 godina, a u atletskoj disciplini u kojoj može nastupati još bar 15 godina već je izbacio hitac od skoro 20 metara (19.99), hitac koji je daleko, daleko ispred onih koje su Alić i Mešić imali u Mesudovim godinama.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.