Pet sportista koji su bili jako religiozni

Sportisti kojima je religija promijenila život

Midhat Šljivak

"Da sam znao koliko košta biti katolik u ovoj zemlji, napustio bih crkvu istog trenutka", riječi su italijanskog fudbalera Luce Tonija, nakon što su mu njemačke vlasti poslale račun za porez od 1,25 miliona eura.Međutim, za razliku od Tonija koji je barem riječima spreman napustiti crkvu, neka od poznatih imena u svijetu sporta su napravila drugačiji izbor, te su karijeru zapostavili zbog vjere.

5. Rafik Saifi - Ramazanski post

Alžirski fudbaler Rafik Saifi igrao je u mnogim francuskim klubovima, a istakao je kako je zbog vjere često patio. Posebno mu je teško padao odnos s Christianom Gourcuffom u Lorientu.

"Treneri žele dobro za svoju ekipu i ne poštuju Ramazan. Christian Gourcuff u Lorientu nije dozvoljavao post, ali ja sam to ipak činio. Čak sam postizao i golove u tom periodu. Za mene je moja religija svetinja i nisam dao ništa da mi stane na put u tome".

4. Michael Jones - Nije igrao nedjeljom

Novozelandski ragbista Michael Jones odbijao je da igra nedjeljom. Zbog kršćanskih uvjerenja propustio je dva polufinala Svjetskog kupa, 1987. i 1991. godine.

"Za mene nedjelja je dan za molitvu, crkvu i porodicu. Ostalo je nepotrebno spominjati", riječi su Jonesa.

Selektor reprezentacije Laurie Mains ga je 1995. godine izostavio sa spiska jer je Novi Zeland pet utakmica igrao nedjeljom.

3. Jonathan Edwards - Nije se takmičio nedjeljom

Legendarni Britanac i još uvijek aktuelni svjetski rekorder u troskoku (18.29), Jonathan Edwards, također nije želio da se takmiči nedjeljom iz religioznih razloga.

On je propuštao sva takmičenja nedjeljom, a interesantno je da je Edwards i sin pastora. 

"Bio sam posvećen religiji. Iako je bilo jako teško, bio sam odan kršćanstvu", rekao je Edwards.

2. Frederic Kanoute - Nije želio reklame kladionica na dresu

Poznati napadač iz Malija Frederic Kanoute odbija je svojevremenu reklame kladionica nositi na dresu.

Dok je igrao u Sevilli, nije želio da nosi reklame kladionice jer je to u islamu zabranjeno, ali je na kraju ipak popustio.

"Moja religija zabranjuje kockanje. Nisam želio imati ništa s kompanijama koje uništavaju ljude. Ipak, nakon razgovora sa upravom Seville, shvatio sam da oni ne mogu raskinuti dogovor, pa sam ipak pristao da igram", rekao je Kanoute.

1. Carlos Roa - Prekinuo karijeru zbog crkve

Poznati argentinski golman Carlos Roa karijeru je završio sa samo 30 godina. Razlog je jednostavan. Posvetio se Adventističkoj crkvi, koja mu je zabranjivala da radi subotom.

Nije se nekadašnji reprezentativac Argentine mnogo predomišljao, već je umjesto karijere izabrao crkvu.

"Bog vrijedi više od svog blaga svijeta. Saigrači iz Mallorce su mi govorili da sam lud, ali nisam mario. Imao sam podršku Boga i moje supruge. To mi je jedino bitno", rekao je Roa.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.