Ove kopačke su obilježile fudbal

Sedam najlegendarnijih kopački u historiji fudbala

Endin Čaušević

Svi uživamo gledati fudbalere u svojim novim dizajniranim kopačkama, a nije tajna da se zvijezde današnjeg fudbala takmiče ko će imati ljepši par kopački.

Tek u posljednjih desetak godina počela je revolucija sa kopačkama, te im se do tada nije davao neki veliki značaj. Sada je to druga priča, te svakodnevno viđamo nove dizajne, a često se u tome i pretjera.

Historija fudbala je velika, a za vas smo izdvojili sedam najlegendarnijih kopački. Svaki par kopački je priča za sebe...

7. Adidas Copa Mudial

Adidas je poznat po svom zaštitnom znaku na kopačkama, tri linije. Ove linije nikad nisu izgledale bolje nego na kopačkama koje su napravile veliki "bum" na Svjetskom prvenstvu 1982. godine.

Mnogi su rekli da su ovo najbolje i najljepše kopačke koje je Adidas ikada napravio. Mnogima budi nostalgiju i sjećanje na SP 1982. godine.

6. Nike Air Zoom Total 90 III

Vjerovatne jedne od prvih kopački koje su najavile ovu revoluciju u fudbalu. Djeca su naprosto morala da ih kupe, a kako i ne bi kada su ih tada nosili Roberto Carlos, Luis Figo, Ronaldo, Cafu...

Zlatne, crveno-sive... nije bilo bitno, one su jednostavno bile magične. A, tako su i izgledale.

5. Puma Kings

Kralj po imenu, kralj po prirodi. Pele, Johan Cryuff i Diego Maradona bili su jedni od mnogih koji su nosili ove kopačke. 

Najveći trag među ljubiteljima fudbala ovaj model ostavio je na Svjetskom prvenstvu 1986. godine. Jedan legendarni model koji je nam je dao hiljadu legendarnih golova.

4. Nike Tiempo

Ovo je bio model koji je proslavio Nike i ubacio ih u konkurenciju Adidasa, Pume i Hummela. Nike je imao ovaj model na SP 1994. godine i tada su ih nosili Romario i Paulo Maldini.

Ipak, njih je odlučio "oživjeti" Ronaldinho koji je dobio legendarni model Tiempa koji je bio ukrašen zlatom.

3. Lotto Stadio

Ukoliko ste se nekada bavili fudbalom, ovo su kopačke koje ste morali imati. Vjerovatno najlegendarniji model kod Italijana. 

Lotto Stadio nekada su nosili Dino Zoff i Ruud Gullit. Ovo je možda prvi model koji nije sadržavao samo crnu i bijeli boju, već je imao na sebi i dosta zelene boje.

2. Nike Mercurial R9

Ove kopačke dizajnirane su posebno za Ronalda koji ih je nosio na Svjetskom prvenstvu 1998. godine. Inspirisane su zastavom Brazila, te ekipom Intera u kojoj je Ronaldo tada nastupao.

Naravno, ovaj model je bio u to vrijeme dosta skuplji od običnih crnih kopački.

1. Adidas Predator

Naravno na prvom mjestu nalaze se kopačke koje je proslavio David Beckham. On nije bio jedini koji ih je nosio, ali je bio sigurno najpopularniji.

Pored njega u ovim kopačkama, između ostalih, nastupali su Zinedine Zidane i Raul. Prve Adidas Predator kopačke nosio je nekadašnji igrač Celtica, John Collins 1994. godine. Nešto i naučite nekada.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.