Podignuta prva optužnica

Braća Mamić oštetili Dinamo za više od 15 miliona eura?

Zdravko i Zoran Mamić, funkcioneri zagrebačkog Dinama, optuženi su zbog sumnje da su utajom poreza i drugim malverzacijama oštetili klub za više od 15 miliona eura.

Osim toga, sumnja se da su braća Mamići neplaćanjem poreza oštetili državni budžet i to za 1,6 miliona eura.

Optužbom koja je podignuta obuhvaćeni su i izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernat.

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) javlja da četvoricu hrvatskih državljana tereti zbog niza krivičnih djela, zloupotrebu položaja i ovlašćenja, podsticanje na zloupotrebe, davanje i primanje mita i zloupotrebe i pomaganja u zloupotrebama povjerenja u privrednom poslovanju.

Prema optužnici, Zdravko Mamić je iz Dinama izvukao najmanje 6,9 miliona eura, a njegov brat Zoran 5 miliona eura.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Hrvatski mediji pišu i to da su sporni transferi Marija Mandžukića, Eduarda da Silve, Dejana Lovrena, Matthiasa Chaga, Davora Vugrinca i Andersona Coste.

Osim Zdravka i Zorana, USKOK je pokrenuo istragu i protiv Zdravkogov sina Marija Mamića, koji je fudbalski menadžer, i to zbog zločinačkog udruženja i zloupotrebe povjerenja u privrednom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.