Prljava transfer politika Bavaraca

Devet Bayernovih transfera koji su srozali Bundesligu

Endin Čaušević

Bayern Minhen već nekoliko godina ubjedljivo dominira Bundesligom, te do titule prvaka dolazi lakše od očekivanog.

Nije tajna da Bavarci ne vole puno da troše u prelaznim rokovima, ali kada se odluče za transfer onda to bude veliki "bum" u svijetu fudbala.

Njemački mediji optužili su Bavarce da namjerno ciljaju na neke transfere kako bi maksimalno sebi olakšali posao u domaćem prvenstvu. Bayern je u posljednjim godinama znao dovoditi najbolje igrače rivalskih klubova.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Nakon tih transfera ovi klubovi više nisu mogli parirati Bayernu. Donosimo vam listu transfera za koje su njemački mediji napisali da su "uništili" Bundesligu.

8. Alexander Baumjohann

Baumhojohann je fudbaler koji je važio za jednog od najvećih talenata u Bundesligi. Dok je nastupao za Borussiju Monchengladbach pružao je odlične igre, ali nije imao želju da produži ugovor s tim klubom jer je stigao poziv iz Minhena.

On je potpisao za Bayern, ali nije se mogao dokazati u klubu pored velike konkurencije u veznom redu. Nakon njegovog odlaska Gladbach je dosta izgubio na poziciji ofanzivnog veznog. Baumjohann trenutno nosi dres Herthe.

9. Robert Lewandowski

Lewandowski je nakon nekoliko sjajnih sezona odlučio karijeru da nastavi u Bayernu. Da stvar bude gora po Dortmud on je klub napustio kao slobodan igrač.

Lewandowskom nije dugo trebalo da postane najbolji strijelac u ekipi, a ove sezone pruža zaista fenomenalne partije.

7. Miroslav Klose

O Kloseu se previše ne treba pričati. U Bayern je stigao iz Werder Bremena s kojim je 2004. godine stigao do titule prvaka Njemačke.

Nakon što su čelnici Werdera morali prodati Klosea Bavarcima više se nisu uspjeli vratiti u sami vrh njemačkog fudbala. Transfer je dosta kritikovan, a Klose je izviždan kada je stigao ponovo u Bremen.

6. Mario Gomez

Slična priča kao i sa Mirloslavom Kloseom. Mario Gomez bio je najbolji igrač Stuttgarta u sezoni kada je ova ekipa osvojila titulu prvaka Njemačke.

Nakon toga dobio je bogatu ponudu Bayerna koju nije mogao odbiti. Stuttgart se nakon njegovog odlaska većinom bori za opstanak u najjačem rangu. Bayern je za Gomeza platio 30 miliona eura.

5. Ze Roberto

Legendarni brazilski fudbaler u Njemačku je stigao 2000. godine i to u redove Bayer Leverkusena. Sa ovim klubom je igrao finale Lige prvaka protiv Real Madrida, a onda je odlučio preći u Bayern.

Bavarci su poslali ponudu koju Leverkusen nije mogao odbiti, a nakon odlaska Ze Roberta i još nekoliko igrača više nisu mogli parirati Bayernu u domaćem prvenstvu.

4. Sebastian Rode

Rode je u Bayern stigao 2014. godine iz Frankfurta, ali utakmice većinom prati sa klupe za rezervne igrače. U Frankfurtu je bio jedan od najvažnijih igrača, ali kako mnogi, tako ni on nije mogao odbiti poziv iz Minhena.

Mnogi vjeruju da bi on bio i više nego standardan u bilo kojem drugom klubu u Bundesligi, ali očito da mu se sviđa sjediti na klupi prvaka Njemačke.

3. Sinan Kurt

Ovaj slučaj proglašen je za jedan od najprljavijih u transfer historiji Bayerna. Kurt je bio član Gladbacha i velika nada ovog kluba.

Ipak, jednog dana čelnici Bayerna došli su na njegova vrata te mu ponudili da potpiše za bavarski klub. Kurt nije dugo razmišljao, te je odlučio preći u Bayern bez da je kontaktirao svoj sadašnji klub.

2. Michael Ballack

Baš kao i Ze Roberto, Ballack je bio član sjajne generacije Bayer Leverkusena. Ali ponovo, baš kao i Ze Roberto, nije odolio milionima Bayerna. Nakon njegovog odlaska Leverkusen više nije bio ista ekipa.

Ballack je u Minhenu proveo šest sezona, a nakon toga svoju karijeru je nastavio u Chelseaju.

1. Mario Gotze

Na prvom mjestu zasluženo se nalazi Mario Gotze. Fudbaler koji je ispred voljenog kluba odlučio staviti novac i prestiž. Na kraju se pokazalo da je ovo loš potez u njegovoj karijeri, te se sad Gotze pokušava vratiti u Dortmund.

Naravno, navijači ovog kluba ne žele više da čuju za njega, te izričito traže od čelnika kluba da ne vraćaju "izdajnika" u crno-žuti dres.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.