Bez pobjede na otvaranju EP

Ovako je počelo englesko prokletstvo

Fudbaleri Engleske jednostavno ne mogu da pobijede na otvaranju Evropskog prvenstva.

"Gordi Albion" sinoć je duelu sa Rusijom imao sve u svojim rukama, vodio je sa 1:0 sve do sudačke nadoknade, a onda je Berezutski u 92. minutu pogodio nakon prekida i donio veliki bod reprezentaciji Rusije.

Engleska je tako ubilježila peti remi na startu EP, a uz to ima i četiri poraza, što je gotovo nevjerovatan podatak za reprezentaciju takvog kalibra.

"Jako smo razočarani. Bili smo tako blizu zasluženoj pobjedi, a na kraju smo šokirani. Ipak, takve stvari se dešavaju u fudbalu", rekao je nakon meča selektor Engleske Roy Hodgson.

Podsjetimo, Englezi su svoj prvi poraz na otvaranju EP doživjeli 1968. godine u duelu sa Jugoslavijom, kada im je presudio Dragan Džajić.

1980. godine Engleska je odigrala neriješeno sa Belgijom (1:1), 1988. je poražena od Irske (1:0), dok je 1992. meč sa Danskom završen bez golova.

Nakon toga ubilježili su još pet nastupa. Dva puta su poraženi, i to 2000. i 2004. od Portugala (3:2) i Francuske (2:1), da bi 1996, 2012. i 2016. mečevi sa Švajcarskom, Francuskom i Rusijom završavali rezultatom 1:1.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.