Taj potez im nije trebao

Igrači koji su uništili karijere jednim lošim transferom

Karijere fudbalera veoma često vise o koncu.

Profesionalni fudbaleri moraju tokom čitave karijere voditi računa o apsolutno svakom koraku koji naprave. Ne smiju imati previše aktivnosti mimo zelenih travnjaka, moraju se skrivati od fotoreportera, čuvati se od brojnih drugih radnji.

Kada sve to obave, onda dođe prilika za jedan veliki transfer i fudbaler se odluči napraviti taj potez. Ipak, kasnije se ispostavi da je to bila jako loša odluka i da je sve dobro što je ikada napravio palo u vodu tim transferom.

To jednostavno ne bude isti fudbaler kada pređe u drugi klub. Mi vam donosimo deset imena koja su napravila greške karijere zbog jednog lošeg transfera.

1. Pierluigi Casiraghi, iz Lazija u Chelsea (£5.4 million)

Na početku se mislilo da je Chelsea napravio dobar potez potpisom ovog Italijana krajem prošlog stoljeća. On je stigao u kasnim dvadesetim i već nakon deset mečeva za Plavce povrijedio se te se nakon desetak operacija odlučio okončati karijeru.

2. Joe Cole, iz Chelseaja u Liverpool

U vrijeme kada je igrao za Chelsea, Joe Cole je bio jedan od najboljih krilnih fudbalera na svijetu. Ipak, nakon transfera u Liverpool, Cole je postao potpuno drugi fudbaler. Niko ga nije mogao prepoznati.

Danas nastupa za Coventry u League One.

3. Albert Luque, iz Deportiva u Newcastle (£10 million)

Newcastle je veoma dobar u ovome. Odaberu jednog fudbalera iz stranog tima, dovedu ga i onda on postane nevidjliv.

Tako nešto se desilo i sa sjajnom napadačem Deportiva, Luqueom, koji je od transfera u Newcastle uspio da postigne još samo 13 golova u karijeri.

4. Shaun Wright-Phillips, iz Man Cityja u Chelsea (£21 million)

Radi se o jednom od najbržih fudbalera svojevremeno. Također, protivnički fudbaleri su ga se bojali zbog sjajnog driblinga i centaršuta.

Ipak, u Chelseaju gotovo ništa od toga nije pokazao. Proveo je tri sezone većinom na klupi tima sa Stamford Bridgea te se vratio u Manchester City. Ipak, ni taj povratak mu nije oživio karijeru.

5. Scott Sinclair, iz Swansea u Man City (£8 million)

Zašto, Scott, zašto? Ovaj sjajni fudbaler veznog reda nije uspio ubijediti Roberta Mancinija da je bolji od Davida Silve? A kako bi i uspio. 

U Cityju je igrao tri godine prije nego što je prešao u Aston Villu. Trenutno je član Celtica.

6. Andriy Shevchenko, iz Milana u Chelsea (£30.8 million)

Iako je na ovoj listi tek na 6. mjestu, nemojte da vas to zavara jer lista nije pravljena bilo kakvim redosljedom. Da je tako, Shevchenko bi sigurno bio na samom vrhu.

Najbolji napadač kojeg je Ukrajina ikada ponudila napravio je grešku karijere kada je na ljeto 2006. godine dres Milana zamijenio Chelseajevim. Kasnije se i vratio u Milan, ali to više nikada nije bio isti fudbaler.

7. Radamel Falcao, iz Atletico Madrida u Monaco (£50 million)

Pravi primjer fudbalera koji ovu igru igra samo zbog novca. Na ljeto 2013. godine mogao je da bira gdje će nastaviti karijeru.

Svi velikani evropskog fudbala interesovali su se za njegove usluge, ali on se na kraju odlučio za Monaco jer mu je ponudio najviše novca.

Njegova karijera je veoma brzo propala.

8. Fernando Torres, iz Liverpoola u Chelsea (£50 million)

Mnogi navijači Liverpoola još uvijek mu nistu oprostili ovaj potez. Ipak, mnogo im je lakše bilo kada su vidjeli kako propada u ekipi sa Stamford Bridgea.

Torres je nekada bio možda i najbolji napadač na svijetu, ali u Chelseaju nije ličio na sebe. Prava šteta, zaista.

9. Denilson, iz Sao Pauloa u Real Betis (£21.5 million)

Betis je svojevremeno napravio gotovo nevjerovatan transfer. Doveli su fudbalera za kojeg niko nije ni čuo za cifru od preko 20 miliona funti.

Ipak, on nikada ni blizu nije opravdao očekivanja, a Betis je dvije godine kasnije ispao iz lige. Njega su ostavili po da se 'vuče' po klubovima kao što su Bordeaux, FC Dallas ili Hai Phong.

10. Alex Hleb, iz Arsenala u Barcelonu (£11.8 million)

Mnogi i dan danas smatraju da je Hleb napravio veliku grešku kada je uopšte i pomislio da može da se izbori za mjesto u Barceloni. 

Birmingham, Krylia Sovetov i Konyaspor su samo neke usputne stanice pored kojih je Hleb prošao prije nego što je prešao u Genclerbirligi gdje trenutno igra.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.