Na računima imaju nevjerovatne sume novca

10 penzionisanih fudbalera koji se kupaju u novcu

Endin Čaušević

Fudbal je odavno postao najvažnija sporedna stvar na svijetu, a u posljednje vrijeme fudbaleri zarađuju nevjerovatan novac.

U posljednjih desetak godina stvari u fudbalu su se totalno promijenile što se tiče finansija. Naime, fudbaleri sada zarađuju godišnje nevjerovatan novac, a ukoliko se odluče na transfere to su obavezno milionske cifre.

Igrači koji su uspjeli ostvariti dobre transfere tokom karijere i danas uživaju u plodovima tog poteza. Ipak, neki su i trenerskim ugovorima uspjeli da osiguraju sebi milione na računima.

Donosimo vam listu deset penzionisanih fudbalera koji na svojim računima imaju nevjerovatne sume novca.

10. Michael Owen - 68 miliona dolara

Michael Owen je na početku svoje karijere bio pravo otkriće u svijetu fudbala, a svojim partijama oduševljavao je ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svijetu. Owen je 2001. godine osvojio Zlatnu loptu, a transfer u Real Madrid donio mu je nevjerovatnu zaradu. Iako je prije nekoliko godina završio svoju karijeru Owen nema potreba ništa raditi do kraja života jer na svom računu ima 68 miliona dolara.

9. Fabio Capello - 70 miliona dolara

Capello je imao dosta uspješnu igračku karijeru jer je nastupao za tri najveća italijanska kluba Romu, Juventus i Milan. Nakon završetka igračke okrenuo se trenerskoj karijeri u kojoj je ostvario sjajne rezultate. Ovaj 70-godišnji stručnjak je nekada bio selektor Engleske gdje je godišnje zarađivao nevjerovatnih 13 miliona dolara. On je trenutno bez posla, ali se ne treba brinuti s obzirom da ima preko 70 miliona dolara na svom bankovnom računu.

8. Zinedine Zidane - 70 miliona dolara

Sadašnji trener Real Madrida svojevremeno bio je najbolji igrač svijeta. Zidane je ostvario tada najveći transfer prelaskom iz Juventusa u Real Madrid, te je dugo vremena držao rekord. Francuz je od sponzora zaradio veliku sumu novca, a na svom računu ima preko 70 miliona dolara.

7. Rivaldo - 74 miliona dolara

Legendarni brazilski fudbaler karijeru je završio tek prošle godine kada je proslavio svoj 42. rođendan. Iako su Brazilci poznati da vole da troše svoj novac očito je Rivaldo bio nešto pametniji u tom pogledu. Rivaldo je igrač koji je najdublji trag ostavio u Barceloni. Trenutno na svom bankovnom računu ima oko 74 miliona dolara.

6. Rio Ferdinand - 75 miliona dolara

Ferdinand je nekada bio najskuplji defanzivac u fudbalu, a briljirao je u dresu Manchester Uniteda. Svojim ugovorima uvijek je zarađivao veliki novac što najbolje pokazuje i današnja situacija. Ferdinan uživa u penziji s obzirom da na svom računu ima preko 75 miliona dolara.

5. Raul - 85 miliona dolara

Legendarni napadač Real Madrida jedan je od najboljih španskih igrača u historiji. Raul u svojoj karijeri nije imao neka značajnija primanja u kraljevskom klubu, ali je u sponzorskom svijetu bio jedan od najjačih. Raul trenutno na svom bankovnom računu ima oko 85 miliona dolara.

4. Ronaldinho - 90 miliona dolara

Možda i najlegendarniji igrač Brazila u posljednjih dvadesetak godina. Ronaldinho je svojim osmijehom i potezima oduševljavao sve fanove fudbala, ali je to dobro znao naplatiti. Bio je jedan od zaštitnih znakova Nikea, te sada uživa u svojoj penziji jer će uskoro imati 100 miliona dolara na svom računu.

3. Ronaldo - 150 miliona dolara

El fenomeno je za mnoge najbolji napadač svih vremena i onaj "pravi" Ronaldo. Zvuči nevjerovatno da je Brazilac prije 15 godina zaradio čak 50 miliona dolara jer je potpisao ugovor s Nikeom. Ronaldo je zbog problema sa kilažom karijeru završio prije nekoliko godina, ali nema razloga za brigu što se finansija tiče. Ronaldo na svom računu ima oko 150 miliona dolara.

2. Dave Whelan - 210 miliona dolara

Vjerovatno jedini igrač na ovoj listi za kojeg niste čuli. Whelan je nekada bio vezni fudbaler Blackburna 1960-tih godina, ali je postao pravi biznismen kada se penzionisao. Whelan je pokrenuo lanac supermarketa u Engleskoj, te je kupio ragbi klub Wigan. Na kraju je prodao Wigan, a njegovi supermarketi nalaze se širom Engleske. Ovaj penzioner na računu ima oko 210 miliona dolara.

1. David Beckham - 350 miliona dolara

Naravno, na prvom mjestu ove liste nalazi se nenadmašni David Beckham koji je kralj što se tiče sponzorskih ugovora. Ne samo u svijetu fudbala, nego u sportu općenito. Beckham je čovjek koji je ostvario najbolje ugovore u historiji što se tiče sponzora, te je bio zaštitno lice mnogih svjetskih brendova. Iako je prije nekoliko godina okačio kopačke o klin Beckham i danas zarađuje nevjerovatan novac. Trenutno na svom računu ima nevjerovatnih 350 miliona dolara.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.