Niko nije vjerovao da će uspjeti

Njih su svi otpisali, ali su se oni vratili iz mrtvih

E. Čaušević

Fudbaler Manchester Cityja, Yaya Toure, prethodnog vikenda bio je junak svoje ekipe u pobjedu nad Crystal Palaceom.

Poznato je da je Pep Guardiola otpisao Tourea kada je stigao na klupu Cityja, a ovaj igrač nije čak ni prijavljen za mečeve Lige prvaka. Ipak, kao grom iz vedra neba odjeknula je vijest da je Yaya u početnoj postavi protiv Palacea.

Ovaj fudbaler s Obale Slonovače je na pravi način iskoristio svoju šansu, te je s dva gola donio važna tri boda svojoj ekipi. Nakon meča Guardiola je rekao da više nema ništa od njegove prodaje, te da je sretan što je sada napokon izgladio sve nesuglasice s ovim igračem.

Međutim, kroz historiju je bilo mnogo igrača koji su se bukvalno vraćali iz "mrtvih". Iz novije historije donosimo vam nekoliko njih koji su bili otpisani, a na kraju su se vratili na najbolji mogući način.

9. Francis Coquelin

Coquelin je prije dvije godine bio na izlaznim vratima Arsenala, a u decembru 2014. godine poslali su ga na posudbu u Charlton. Njegovi problemi s povredama udaljili su ga iz prve ekipe i činilo se da sigurno napušta Arsenal.

Ipak, nakon što se uspio oporaviti lagano je dobijao povjedenje Arsenea Wengera. Sada se slobodno može reći da je jedan od najvažnijih igrača ovog kluba.

8. Carlos Tevez

Legendarni argentinski napadač 2012. godine bio je na velikoj raskrsnici svoje karijere. Odlučio je napustiti Manchester United, te svoju karijeru nastaviti u gradskom rivalu Cityju. 

Ispostavilo se da je to odličan potez jer je u Cityju pružao fenomenalne partije 2012. godine. Ovaj klub tada je osvojio prvu titulu prvaka Engleske.

7. Andrea Pirlo

Činilo se 2011. godine da je Andrea Pirlo na zalasku karijere, te da će nakon Milana završiti u dosta lošijem klubu. Ipak, on je otišao u Juventus gdje je igrao vjerovatno najbolji fudbal u svojoj karijeri.

U Staroj dami proveo je četiri sjajne sezone u kojima je briljirao, a mnogi vjeruju da je mogao igrati još uvijek na vrhunskom nivou.

6. Gareth Bale

Bale je danas jedan od najplaćenijih igrača na svijetu. Dobro je poznato da je on svoju karijeru počeo na poziciji lijevog beka, a 2009. godine činilo se da će Tottenham olako da ga se odrekne jer nije pružao partije koje su se od njega očekivale.

Ipak, nakon toga Bale je jednostavno eksplodirao, a najviše se pamte njegovi nevjerovatni golovi protiv Intera. Velšanin je tada prekomandovan u napad, a dvije godine kasnije za 90 miliona eura prešao je u Real Madrid.

5. David Beckham

Malo ko bi pomislio da se na ovoj listi nalazi i legendarni David Beckham. On je najteže trenutke svoje karijere proživljavao 2007. godine u Real Madridu jer mu je Fabio Capello tada poručio da u toj sezoni uopšte neće igrati.

U samom finišu sezone italijanski stručnjak mu je odlučio dati šansu što mu se isplatilo. Becks je ljutito htio dokazati koliko vrijedi, te je bio jedan od najzaslužniji što su Kraljevi te sezone stigli do titule prvaka Španije.

4. Radamel Falcao

Falcao ima sigurno jednu od najtužnijih fudbalskih sudbina. Na vrhuncu svoje karijere 2014. godine doživio je tešku povredu nakon čega su mnogi vjerovali da se nikada neće vratiti u formu. Igrao je na posudbama u Engleskoj, ali je većinom bio na klupi.

Ipak, ove godine u dresu Monaca ovaj Kolumbijac ponovo je počeo podsjećati na stare dane. Falcao je postigao nekoliko golova na otvaranju sezone, te je pokazao da se vraća lagano u formu. 

3. Mario Balotelli

Balotelli je ovog ljeta odlučio napustiti Liverpool i svoju karijeru nastaviti u redovima Nice. Iako su mnogi bili iznenađeni ovim potezom ispostavilo se da je to prava odluka.

Italijan je poručio da želi dokazati koliko vrijedi i to je uradio već na debiju kada je postigao dva gola. Balotelli je nastavio tresti mreže u Francuskoj, a mnogi vjeruju da će se uskoro vratiti i u reprezentaciju Italije.

2. Pedro

Nekadašnji fudbaler Barcelone nakon dolaska u Chelsea djelovao je potpuno izgubljeno. Mnogi su vjerovali da će napustiti Plavce ovog ljeta, ali je on odlučio ostati. Conte mu je dao priliku za igru što je Španac iskoristio na najbolji način.

Ovaj krilni napadač ustalio se u prvu postavu Chelseaja, te je postao jedan od miljenika navijača londonske ekipe.

1. Yaya Toure

U uvodu ovog teksta rekli smo da se Yaya Toure vratio iz mrtvih. Njega su svi otpisali već ljetos i malo ko je vjerovao da će dobiti priliku da igra. Međutim, njegovo sjajno ponašanje i trud na treninzima nisu mogli ostati nezapaženi čak i kod Guardiole.

Koliko je njegov povratak u tim bio dobar najbolje govori izjava Guardiole koji je nakon meča rekao da sada njegova ekipa ima novog igrača. To jasno pokazuje da ga je Pep davno otpisao. Ipak, Yaya je dočekao svoje čudo.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.