Foto: EPA

Kubrat Pulev je prvi izazivač po IBF verziji

Joshua zbog novca bježi od Puleva i ostaje bez titule?

Midhat Šljivak

Anthony Joshua je prošle subote u fantastičnom meču nokautirao Vladimira Klička, te je uz IBF pojas, postao šampion teške kategorije po verzijama WBA, IBF i IBO.

Ipak, čini se kako je britanskom bokseru i njegovom promotoru Eddieju Hearnu mnogo bitnija zarada, pa je spreman zbog novca i da se odrekne IBF pojasa.

Prema pravilima IBF-a, Joshua bi morao u narednim mjesecima da brani pojas protiv prvog izazivača, bugarskog boksera Kubrata Puleva ili mu prijeti oduzimanje pojasa.

Međutim, očigledno je da je Hearnu i Joshui mnogo bitniji novac i da su se spremni odreći pojasa, kako bi ponovo odradili borbu u kojoj se vrte ogromne cifre.

"Razgovori sa IBF-om i promocijom Kubrata Puleva traju. Tokom vikenda ćemo imati više informacija. Mi ne želimo da ostanemo bez IBF pojasa, ali ako bude potrebno, odreći ćemo ga se. Nećemo dopustiti da politika boksa stane na put napretku Anthonyja Joshue. Želimo svaki pojas, a kada se dođe blizu, pogodi vas ovakva situacija u kojoj morate izabrati opcije", istakao je Hearn.

Pojas IBF prvaka je oduzet od Tysona Furyja koji je propustio šansu da brani naslove koje je osvojio pobjedom nad Vladimirom Kličkom. Potom je Joshua osvojio naslov pobjedom nad Charlesom Martinom, a Hearn ipak vjeruje da će se borba Puleva i Joshue kad-tad dogoditi.

"IBF samo slijedi pravila, baš kako su to napravili sa Furyjem. Pokušaćemo da se dogovorimo s Pulevom i da prije Anthonyja dobije borbu za privremenog prvaka, a potom da se suoči s njim", istakao je Hearn.

Kubrat Pulev, koji danas puni 36 godina, u karijeri ima samo jedan poraz. Izgubio je prije tri godine od Vladimira Klička, a u karijeri ima 25 pobjeda.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.