Lavina je pokrenuta

Bh. klupski fudbal je bolestan, doktori nemaju šta čekati

Adnan Beganović

"Za ideale ginu budale“, rekao je, između ostalog, fudbalski menadžer Sanel Klopić golmanu i kapitenu Olimpica Dejanu Bandoviću pokušavajući ga na taj način ubijediti da sebi uzme „cenera“ (10.000 KM), a da ne bude na visini zadatka na meču Metalleghea i Olimpica.

I ništa nije slagao Klopić, koji se u razgovoru predstavio kao drug trenera ekipe iz Jajca, Mate Neretljaka. Istina je da za ideale ginu budale, no namjerio se na pogrešnog. Iskusni 33-godišnji Bandović je „velikodušnu“ ponudu glatko odbio, a cijeli razgovor je snimio i upravo je taj snimaki pokrenuo jednu lavinu koja ne smije biti zaustavljena.

U bosanskohercegovačkom fudbalu se već godinama mnogo priča o namještanju utakmica, ali do sada, barem u javnost, nije procurio snimak razgovora na osnovu kojeg bi te priče dobile i svoj temelj. Uglavnom se o namještanju diskutovalo na društvenim mrežama, forumima ili u nekom kafiću uz koju pivu ili nešto žešće. 

Pravih dokaza o namještanju utakmica, ili pak ponudama za namještanje, nije bilo pa su i odgovorni za stanje u bosanskohercegovačkom klupskom fudbalu bili nemoćni.

Međutim, nakon objavljenog razgovora Klopića i Bandovića, alibija ne može i ne smije biti, a vremena za čekanje jednostavno nema. Odgovorna tijela Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine moraju hitno reagovati, proširiti istragu, a zašto ne i tražiti pomoć SIPA-e ili nekog drugog državnog organa.

To nije sve. Sa slučajem „Bandović i Klopić“ u krovnoj kući našeg fudbala odmah po završetku posljednje utakmice u sezoni treba se napraviti cjelovita analiza suđenja, koje je mnogo lošije nego u nekim prethodnim godinama, kao i analiza Lige 12 sa Ligom za prvaka i Ligom za ostanak.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Karte se moraju otvoriti i ne smije se zabijati glava u pijesak, a konstruktivnu ulogu u riješavanju nagomilanih problema moraju odigrati i klubovi koji su se do sada, u principu, za bolje sutra bh. fudbala borili samo kada su oni oštećeni, a kada su namjerno ili nenemajerno „pogurani“, njihove PR službe su ostajale nijeme. 

Sezona koja je na isteku, uz svu dobru volju odgovornih u koju ne sumnjamo, pokazala je mnogo nedostataka. Kvalitet fudbala se, iskreno, nije podigao, a usudili bismo se reći da je, i pored skraćenja lige, bh. elitno klupsko takmičenje iz godine u godinu sve manje kvalitetno. Uzimajući u obzir posljednju aferu vezanu za kupovinu utakmice, te mnoge sudijske previde, može se reći da ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu tekuću sezonu neće pamtiti po dobrom.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.