Foto: EPA

Pokazali su se kao veliki promašaj

Ovo je 10 najgorih transfera u sezoni iza nas

Endin Čaušević

Večerašnjom finalnom utakmicom Lige prvaka između Juventusa i Real Madrida spušta se zavjesa za ovogodišnju sezonu koja nam je ponudila mnogo toga.

Klubovi neće imati mnogo vremena za pauzu jer već krajem ovog mjeseca počinju pripreme za narednu sezonu, a svi s nestrpljenjem očekuju 1. juli kada će zvanično početni ljetni prelazni rok. Prošlog ljeta imali smo mnogo zvučnih transfera, no ispostavilo se da ih je većina bila veliki promašaj.

Prošlo ljeto je obilježeno po tome što je potrošeno najviše novca u historiji fudbala, te po rekordnom transferu Paula Pogbe iz Juventusa u Manchester United za čak 105 miliona eura. Nije isključeno da se taj rekord obori već ovog ljeta, no isto tako sigurno je da će biti i onih transfera koje će svi željeti što prije da zaborave.

Kao i svake godine i ove sezone se pokazalo da su pojedini klubovi napravili velike greške prilikom odabira novih pojačanja, a ovo je deset najgorih transfera u sezoni koja je iza nas.

10. Vincent Janssen

Janssen je stigao u Tottenham kao veliko pojačanje iz AZ Alkmaara za nešto više od 20 miliona eura. No, ovaj fudbaler nije uspio da opravda očekivanja u prvoj sezoni. Ukoliko ga Tottenham odluči ostaviti ovog ljeta Janssen će imati priliku naredne godine da popravi utisak kod navijača londonske ekipe.

9. Andre Schurrle

Nekadašnji napadač Chelseaja, Andre Schurrle, prošlog ljeta je ponovo odlučio promijeniti klub. Ovaj put njemački igrač je iz Wolfsburga stigao u Borussiju Dortmund za 30 miliona eura, ali se pokazao kao promašaj ekipe iz Dortmunda.

8. Islam Slimani

Alžirski reprezentativac bio je velika akvizicija Leicestara u pohodu na što bolji plasman u historijskoj sezoni u Ligi prvaka. Ranieri je insistirao na njegovom dovođenju, no na kraju se ispostavilo da to i nije bio pametan potez. Pored Vardyja i Okazakija se nije Slimani baš naigrao s obzirom da su Lisice na njega potrošile čak 30 miliona eura.

7. Andre Gomes

O prelasku Andrea Gomesa iz Valencije u Barcelonu i njegovoj prvoj sezoni na Nou Campu ne treba mnogo govoriti. Dovoljno je reći da navijači katalonske ekipe priželjkuju da Portugalac već ovog ljeta napusti klub, jer smatraju da je njegov dolazak bio veliki promašaj. Barca ga je platila 35 miliona eura.

6. Renato Sanches

Vjerovatno jedan od najzvučnijih transfera prošlog ljeta bio je prelazak Renata Sanchesa iz Benfice u Bayern. Od portugalskog igrača se mnogo očekivalo u prvoj sezoni, no nije uspio ispuniti očekivanja. Utakmice svoje ekipe pratio je većinom s klupe, a podsjećamo da su ga Bavarci platili čak 35 miliona eura.

5. Lucas Perez

Baš kao i prelazak Andrea Gomesa u Barcelonu, tako je veliko iznenađenje bio dolazak Lucasa Pereza iz Deportiva u Arsenal. Topnici su ovog napadača platili 20 miliona eura, ali se baš nisu proslavili s ovim transferom. Ni u ovom slučaju ne bi bilo iznenađenje da ovaj napadač već ovog ljeta potraži novi klub.

4. Gabigol

Mladi brazilski napadač je stigao kao veliko pojačanje u Inter iz Santosa za skoro 30 miliona eura. Međutim, Gabigol je sezonu Intera ispratio s klupe, te je odigrao svega nekoliko utakmica. Brazilac je u dresu novog kluba zabio samo jedan gol i neće biti iznenađenje ukoliko već ovog ljeta napusti Meazzu.

3. Jese

Nekada velika nada Real Madrida, Jese, odlučio je prošlog ljeta napustiti kraljevski klub i karijeru nastaviti u PSG-u. Međutim, već nakon šest mjeseci pokazalo se da je to bio loš potez Parižana, pa je Jese ostatak sezone proveo u Las Palmasu na posudbi. PSG ga je prošlog ljeta platio 25 miliona eura.

2. Michy Batshuayi

Iako je belgijanski napadač bio heroj Chelseaja jer im je svojim golom donio titulu to mu nije dovoljno da se "spasi" ove liste. Batshuayi je na Stamford Bridge došao iz Marseillea za čak 39 miliona eura i najavljen je kao ogromno pojačanje. Ipak, Conte mu nije previše vjerovao, pa je utakmice Plavaca većinom posmatrao s klupe. No, navijači Chelseaja se nadaju da će ovaj napadač više šanse dobiti u narednoj sezoni.

1. Claudio Bravo

Čileanski golman je na iznenađenje mnogih prošlog ljeta odlučio napustiti Barcelonu gdje je nekoliko sezona bio standardan. Međutim, kada je stigao poziv Pepa Guardiole Bravo je prešao u Manchester City za skoro 20 miliona eura. No, ispostavilo se već nakon nekoliko prvih utakmica da se Građani nisu baš proslavili ovim potezom. Bravo bi već ovog ljeta mogao napustiti Etihad.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.