Oscar Pistorius

Blade Runner se može takmičiti na Olimipijadi

M. Skaka

Oscar Pistorius, paraolimpijac iz Južne Afrikanac koji drži svjetski rekord na 100, 200 i 400m, a obzirom da su mu obje noge amputirane trči uz pomoć umjetnih udova od karbonskih vlakana, jučer je ostvario najveću pobjedu u svom životu.

Naime, u 2007. godini Pistourius je učestvovao u redovnom atletskom takmičenju , ali njegovi vještački udovi koji su mu omogućili da trči izazvali su tvrdnje da mu daju prednost nad ostalim takmičarima.

U istoj godini IAAF je zabranila korištenje tehničkih sprava koje sadrže opruge, točkove ili bilo kakve druge elemente kojima bi se mogla ostvariti prednost u odnosu na takmičare koji trče bez pomagala. U januaru 2008. IAAF je na osnovu ove zabrane odbila Pistouriusov zahtjev da se takmiči na „redovnoj“ Olimpijadi u Pekingu ili bilo kojem drugom atletskom mitingu izuzev onih koji su namjenjeni invalidima.

Pistorius trči uz pomoć Cheetah Flex-Foot Prosthetics
Nakon mjeseci borbe, prije dva dana „Blade Runner“ dobio je najveću bitku i Arbirtažni sud za sport priznao je njegovu žalbu, te promijenio presudu, omogućavajuću „najbržem čovjeku bez nogu“ da se takmiči na Olimpijadi u Pekingu.

Pistoriusu prije odlaska u Peking još uvijek preostaje da se kvalifikuje za Južnoafrički atletski tim, što bi značilo da mora postići vrijeme bolje od 45.95sec na 400m i tome oboriti svoj lični rekord koji je 46.46sec.

Važno je da sam dobio mogućnost da se takmičim i trčim za svojim olimpijskim snom.“, izjavio je Pistourius. „Ako se i ne uspijem kvalifikovati za Peking, sigurno ću biti tu u Londonu 2012. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.