Argentinac slavi svoj 30. rođendan

Šest stvari koje sigurno niste znali o Lionelu Messiju

Endin Čaušević

Jedan od najboljih fudbalera svijeta Lionel Messi danas slavi svoj 30. rođendan.

Mali čarobnjak iz Rosarija debitovao je u dresu Barcelone 16. oktobra 2004. godine i tada je historija počela. Svoj prvi gol u dresu katalonske ekipe Messi je postigao kada je imao 17 godina i 22 dana na meču protiv Albacetea 2005. godine.

O Lionelu Messiju poznato je gotovo sve, no još uvijek ima nekih stvari koje sigurno niste znali. U nastavku možete otkriti šest zanimljivih stvari o Messiju koji su na neki način obilježili njegovu karijeru.

1. Messi prvi ugovor potpisao na maramici

Upravo tako kako ste pročitali. Messi je svoj prvi ugovor potpisao na maramici u jednom restoranu. Barcelonin skaut je očajno želio da ga dovede i nije birao sredstvo da napravi prvi ugovor. Međutim, na kraju mu se to itekako isplatilo.

2. Messi je ovisan o Coca-Coli

Mnogi igrači vole konzumirati Coca-Colu, no Messijeva ovisnost ih je sve nadmašila. U Barceloni su čak bili primorani sklonuti sve aparate sa stadiona kako Messi ne bi previše pio kolu. To se dešavalo u vrijeme kada je imao problema sa kilažom, no sada je uspio da normalizuje sve to.

3. Messijevi korijeni su iz tri različite kulture

Messi je prije tačno 30 godina rođen u argentinskom Rosariju, no zanimljivo je da njegova porodica ima korijene iz čak tri različite kulture. Messi u svom porijeklu ima italijanske, libanske i engleske krvi,  ali mu je pored svega Argentina na prvom mjestu. 

4. Njegov sin je već član Barcelone

Messijev stariji sin Thiago je već nekoliko godina član Barcelone. Katalonski klub je "ugrabio" Thiaga nakon samo 72 sata od njegovog rođenja. U Barci ne žele ništa prepustiti slučaju ako Thiago bude barem dio onoga što je njegov otac.

5. Njegovo stopalo je napravljeno od zlata

Stopalo Lionela Messija napravljeno je od zlata za humanitarne svrhe. Isto je prodano za četiri miliona eura kako bi pomoglo žrtvama tsunamija u Japanu.

6. Španci u čast Messija uveli novu riječ u rječnike ovog jezika

Messi je čak dobio i svoju riječ u španskom rječniku u znak zahvalnosti za sve što je dao ovom sportu. "Inmessionante" znači kada neko igra fudbal na savršen način.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.