Gdje je svoje mjesto našao Wladimir Klitschko?

15 najboljih teškaša u historiji boksa

Bivši svjetski bokserski prvak u teškoj kategoriji Wladimir Klitschko je završio svoju profesionalnu karijeru.

Sjajni Klitschko je godinama zadivljavao zaljubljenike u boks svojom besprijekornom tehnikom u ringu i uvijek vrhunskom fizičkom kondicijom. 

S toga vrijedi pogledati gdje je među najboljim teškašima svih vremena svoje mjesto našao legendarni Ukrajinac. 

U nastavku se može pogledati lista 15 najboljih teškaša u historiji, prema britanskom Telegraphu.

15. Max Schmeling

Omjer pobjeda, poraza i neriješenih mečeva: 56-10-4

Ovaj legendarni njemački bokser je bio svjetski prvak u teškoj kategoriji od 1930. do 1932. godine. Svjetska javnost se najbolje upoznala s ovim sjajnim bokserom kroz njegova dva meča s legendarnim američkim bokserom Joeom Louisom, 1936. i 1938. godine.

14. Gene Tunney

Omjer pobjeda, poraza i neriješenih mečeva: 61-1-1

Tunney je bio svjetski prvak od 1926. do 1928. godine. Bio je veoma inteligentan bokser i u ringu se više služio svojom pameću nego sirovom snagom. On je dva puta uspio poraziti Jacka Dempseyja, prvo 1926. godine, a zatim i 1927., a njegova uspješna odbrana titule u drugom meču protiv Dempseyja ostaće upamćena kao jedan od najvećih podviga u historiji boksa.

13. Sonny Liston

Omjer pobjeda i poraza: 50-4

Sonny Liston nije bio bokserski genije, ali je bio poznat po mogućnosti da primi veliki broj jakih udaraca, kao i po velikoj snazi svojih. Liston je bio zaista zastrašujuća borac, ali će u historiji boksa ipak ostati najbolje upamćen kao bokser od kojeg je titulu svjetskog prvaka preuzeo Muhammad Ali.

12. Jack Dempsey

Omjer pobjeda, poraza i neriješenih mečeva: 61-6-8

Dempsey je bio jedan od najpopularnijih boksera u historiji ovog sporta, a titulu svjetskog prvaka je držao od 1919. do 1926. godine. Njegove borbe su zbog agresivnog stila koji je preferirao i njegove brutalne snage bile izuzetno atraktivne i privlačile ogromnu zaradu. 

11. Mike Tyson

Omjer pobjeda, poraza i neriješenih rezultata: 50-6-0

Čelični Mike Tyson, jedan od najpopularnijih boksera ikada, predstavljao je nezaustavljivu silu u ringu. Odlikovale su ga razorne kombinacije, ali i sjajne defanzivne kretnje. Tyson je 1986. godine, tada sa svega 20 godina starosti, postao najmlađi svjetski prvak u teškoj kategoriji ikada.

10. Wladimir Klitschko

Omjer pobjeda i poraza: 65-4

Samo je Joe Luis držao titulu svjetskog prvaka u teškoj kategoriji od ukrajinskog boksera Wladimira Klitschka. Bokser impozantnih gabarita i savršenog bokserskog umijeća, Klitschko je ostao poznat po svom direktu i moćnoj desnici.

9. Rocky Marciano

Omjer pobjeda i poraza: 49-0

Jedini teškaš na ovoj listi koji je otišao u boksersku penziju neporažen. Marciano je svoju titulu svjetskog prvaka u teškoj kategoriji uspijevao odbraniti čak šest puta, a odlikovala ga je velika izdržljivost, neustrašivost i "čelična" brada. Legendarni bokser je za svojih 85-86 kilograma težine posjedovao izuzetno snažan udarac, a procenat od 87.75% borbi završenih nokautom govori za sebe.

8. Evander Holyfield

Omjer pobjeda, poraza i neriješenih rezultata: 41-8-2

Bokser koji je svoju karijeru gradio u isto vrijeme kad i Lewis, Tyson i Riddick Bowe. Ostaće zapamćen kao izuzetno "čvrst" i dugovječan bokser, a svoju titulu u teškoj kategoriji je uspijevao odbraniti tri puta. 

7. Joe Fraizer

Omjer pobjeda, poraza i neriješenih rezultata: 32-4-1

Fraizer je svoje protivnike "izluđivao" konstantnim pritiskom, sjajnim kretanjem i razornim krošeima. Predstavljao je jednog od najrazornijih boksera svog vremena, a ostat će i zauvijek povezan s legendarnim Muhammadom Alijem zbog njihove tri slavne borbe, uključujući i poznati "Triler u Manili".

6. Lennox Lewis

Omjer pobjeda, poraza i neriješenih mečeva: 41-2-1

Lewis je zasigurno najbolji britanski bokser svih vremena, i jedan je od prvih modernih "superteškaša".

Visok 196 centimetara, sa nevjerovatnim rasponom ruku od 215 cm, Lewis je bio i pravi moderni atleta, uvijek u fantastično fizički pripremljen. Posjedovao je i sve bokserske vještine, sjajno se kretao i snažno udarao. Lennox Lewis je po mnogima najbolji teškaš u posljednjih 25 godina.

5. George Foreman

Omjer pobjeda i poraza: 76-5

George Foreman je s 45 godina starosti držao titulu svjetskog prvaka, što ga čini najstarijim svjetskim bokserskim prvakom ikada. 

Foreman se proslavio borbom protiv Muhammada Alija, nazvanom "Rumble in the jungle", a odlikovala ga je nevjerovatna udaračka snaga.

4. Larry Holmes

Omjer pobjeda i poraza: 69-6

Larry Holmes je dugo bio sparing partner legendarnog Muhammada Alija, a kada je došlo njegovo vrijeme zasjao je punim sjajem. Bio je prvak po WBC verziji od 1978. do 1983. godine, prvak Ring magazina od 1980. do 1985. godine i prvak po IBF verziji od 1983. do 1985. godine.

20 puta je uspješno branio svoju titulu i jedan je od pet boksera koji su uspjeli pobijediti Muhammada Alija.

3. Jack Johnson

Omjer pobjeda, poraza i neriješenih mečeva: 77-13-14

Prvi afroamerički teškaš koji je došao do titule svjetskog prvaka. Jedan od pionira modernog boksa, Johnson je posjedovao sjajnu tehniku i snagu. Izuzetno temperamentan i buntovan, izazivao je sve autoritete svog vremena, kako u sportu tako i u društvu.

2. Joe Louis

Omjer pobjeda i poraza: 68-3

Popularni Smeđi bombarder, bokser je koji je najduže držao titulu svjetskog prvaka u teškoj kategoriji. Pojas svjetskog prvaka je bio u njegovom posjedu od 1937. do 1948. godine, tačno 11 godina i 10 mjeseci. Čak 25 puta uzastopno je branio svoju titulu, a ostat će poznat i po svojoj legendarnoj izjavi:

"Svi misle da mogu boksati dok ne budu udareni."

1. Muhammad Ali

Omjer pobjeda i poraza: 56-5

Jednostavno najveći. Alijeva karijera je trajala 20 godina, a nevjerica i tuga koja se mogla osjetiti širom svijeta nakon njegove smrti govori dovoljno o tome kakva je ljudska veličina bio Ali.

Ali je inspirisao milione, a do titule svjetskog prvaka je uspio doći tri puta. Mnogi će reći da je Joe Louis najbolji svih vremena zbog svoje dugovječnosti, ali niko nikada nije imao takav uticaj na sport i društvo u cjelini kao legendarni Muhammad Ali. 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.