Foto: EPA

ACB liga, 5. kolo

Carroll i Dončić razbili Unicaju, Valencia se kockala

Midhat Šljivak

Košarkaši Real Madrida pobijedili su u 5. kolu ACB lige na svom terenu ekipu Unicaje rezultatom 99:85.

Bez problema su Kraljevi došli do pobjede u susretu koji je važio za derbi kola. Unicaja je odigrala slab meč i na kraju nisu ni mogli ništa više osim poraza.

Iako je Real bio veoma desetkovan povredama u ovom duelu već u prvoj dionici bilo je jasno da su i oslabljeni ipak jači od tima iz Malage.

Krenuli su žestoko (14:2), imali su dvocifrenu prednost većim dijelom prve dionice, ali se Unicaja vratila u finišu prvog perioda nakon koje je Real imao plus šest, 26:20.

Održavao je Real prednost tokom kompletne druge dionice. Gosti su doduše uspjeli da u jednom trenutku dođu do izjednačenja, 40:40, ali na odmor domaći tim odlazi sa plus pet, 45:40.

Treći period Real odigrava vrhunski. Išlo im je apsolutno sve od ruke i prednost je nakon 30 minuta igre porasla na 20 razlike, 76:56.

Do kraja su domaći košarkaši bez problema završili posao za konačnih 99:85 i novu pobjedu u prvenstvu.

Real je do pobjede večeras vodio Jaycee Carroll sa 29 poena, dok je odličan meč imao i Luka Dončić sa 18 poena šest skokova i pet asistencija.

Kod Unicaje Ray McCallum je ubacio 15 poena.

Aktuelni prvak Valencia je uz dosta muke na gostovanju savladala Murciju rezultatom 93:91.

U uvodnih deset minuta činilo se kako će Valencia bez problema stići do pobjede. Serijom od 12:0 u prvoj dionici su stekli prednost od plus 14 (12:26), da bi prednost tokom druge dionice išla i čak do 21 razlike, 20:41.

Međutim, do kraja prvog dijela Murcia se potpuno vraća. Smanjili su zaostatak na samo minus sedam na poluvremenu (44:51), da bi sredinom trećeg perioda nakon dugo vremena i poveli, 57:56.

Ipak, šampioni su uspjeli da se malo stabilizuju. Vratili su prednost na svoju stranu i u završnih deset minuta ulaze sa plus tri, 69:72.

Domaći košarkaši se nisu predavali. Igrali su zaista fantastično, uspjeli su da stvore razliku od sedam poena, ali su ponovo stali kod rezultata 84:79 u njihovu korist.

Novom srijom od 12:0 Valencia ponovo prelazi u vodstvo, ali ni oni nisu uspjeli da prelome meč. Ušlo se u neizvjesnu završnicu, a pobjedu je gostima donio Bojan Dubljević sa linije slobodnih bacanja za konačnih 91:93.

Dubljević i Rafa Martinez su vodili Valenciju do trijumfa sa po 17 poena, dok je kod Murcije fantastičan bio Vitor Benite sa 29 poena.

Potražite više informacija na temu ACB liga:

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.