Čak je i Atomski mrav jedan od viših na ovoj listi, a za neke se sa svojih 163 cm čini kao gorostas.

Ono što bi neko smatrao manom oni su pretvorili u vrlinu

Ko su "patuljci u kopačkama"? 10 najnižih fudbalera u historiji

Za razliku od nekih drugih sportova, fudbal nikada nije zahvtijevao specifične "tjelesne proporcije". Nikada mišići i visina, ili nedostatak iste nisu bili odlučujući faktor za sve one koji su sanjali da jednog dana postanu profesionalni fudbaleri. U historiji fudbala su, zapravo, neki od onih najnižih ostali upamćeni kao "najveći".

Tako je "Mali zeleni", legendarni Diego Armando Maradona, zauvijek obilježio najvažniju sporednu stvar na svijetu sa svojih svega 165 cm visine. Vjerovatno najbolji lijevi bek u historiji fudbala Roberto Carlos je samo tri centimetra viši od legendarnog Argentinca, dok ni ponajboljji fudbaler današnjice, a neki kažu i svih vremena, Lionel Messi nije neki gorostas sa svojih 170 cm visine. I danas je svjetski fudbal prepun "patuljaka u kopačkama", a neki od njih su niži i od korner zastavice, pa pogledajmo koji su to najniži fudbaleri u skorijoj historiji:

Diego Armando Maradona

Na Diega Maradonu nije potrebno trošiti riječi. Jedan od najboljih svih vremena i to sa samo 165 cm visine.

Legendarni Maradona je u fudbalu osvojio skoro sve što se moglo osvojiti, a što je još važnije, osvojio je srca ljudi gdje god da je igrao.

Barcelonu je 1983. godine vodio do trofeja Kupa Kralja i Liga Kupa, sa Napolijem je dva puta osvajao Seriju A, jednom Kup Italije i Kup UEFA, dok je svoju Argentinu odveo do "krova svijeta" 1986. godine.

Ipak, za ostale fudbalera na ovoj listi, čak se i Mali zeleni čini kao "div".

Sebastian Giovinco

Sebastian Giovinco, popularni Atomski mrav, je, osim Maradone, vjerovatno najpoznatije ime na ovoj listi.

Sjajni Giovinco je sa svega 163 cm visine uspio napraviti izuzetnu karijeru, a i dan danas uznemirava protivničke odbrane ekipa iz MLS lige u dresu Toronto FC-a.

Giovinco je karijeru započeo u Juventusu 2006. godine, a upravo je u Staroj dami i stekao slavu, te je član ekipe iz Torina bio do 2015. godine.

Osim Juventusa Giovinco je ostavio trag i u reprezentaciju Italije, za koju je pružio neke od svojih najboljih partija.

Madson Formagini Caridade

Brazilac Madson Formagini je rođen 1986. godine u fudbalom zaluđenom Rio de Janeiru, a uprkos visini od samo 160 cm uspio je napraviti solidnu karijeru u rodnom Brazilu.

Formagini je tako bio član i nekih slavnih brazilskih ekipa poput Santosa i Vasco da Game, dok je zadnji klub ovog ofanzivnog veznjaka bio katarski Al-Khor.

Levi Porter

Levi Porter je rođen prije 30 godina u Leicesteru, a ovaj 160 cm visoki fudbaler danas brani boje engleskog niželigaša Shepshed Dynama.

Njemu nedostatak visine nije predstavljao veliku problem s obzirom da se radi o krilnom fudbaleru, ali ipak nije uspio ostvariti zapaženiju karijeru, s obzirom je uglavno branio boje engleskih niželigaša.

Nakon početka karijere u Leicester Cityju, nosio je još i dresove Mansfield Towna, Hinckley Uniteda, Histona, Oadby Towna i Blaby & Whetstone Athletica.

Maximiliano "Maxi" Moralez

Argentinskog ofanzivnog veznjaka Maxija Moraleza obožavaju gdje god da dođe, jer je njegov osebujan karakter potpuna suprotnost njegovom niskom rastu.

Maxi, visok svega 160 cm, danas brani boje New York City FC-a u MLS ligi, a prije avanture u SAD-u igrao je za Leon, italijansku Atalantu, Velez, Racing i FC Moskva.

Rui Gil Soares de Barros

Ovaj nekadašnji portugalski fudbaler visok 160 cm je u svojim igračkim danima važio za izuzetno opasnog ofanzivnog veznjaka.

Rui Barros je u svojoj bogatoj karijeri, između ostalih, branio boje i evropskih velikana poput Porta, Juventusa i Marseillea.

Zahvaljujući sjajnoj tehnici Barros je ostvario sjajnu klupsku karijeru, a za reprezentaciju Portugala je odigrao 36 utakmica od 1987. do 1996. godine

Jafal Rashed Al-Kuwari

Penzionisani katarski fudbaler Jafal Rashed Al-Kuwari se našao na četvrtom mjestu ove liste, sa visinom od 1.55 cm.

Al-Kuwari je svoju čitavu karijeru proveo u dresu jednog kluba, katarskog Al Sadda. Za seniorsku ekipu Al Sadda je nastupao od 1990. do 2002. godine, dok je za reprezentaciju svoje zemlje prikupio više od 50 nastupa.

Marcin Garuch

Marcin Garuch, poljski krilni fudbaler je visok 155 cm, a trenutno nastupa u 2. poljskoj ligi za ekipu Belchatowa.

Garuch je gotovo cijelu karijeru proveo u svojoj domovini, a jedini inostrani angžman je imao u prošloj sezoni kada je bio član crnogorskog OFK Grbalj.

Daniel Alberto "Keko" Villalva Barrios

Keko Barrios je zauzeo drugo mjesto na listi, iako svoju visinu "dijeli" sa Brazilcem koji je smješten na prvu poziciju.

Barriors je slavu stekao nastupajući za slavni River Plate, dok ovaj Argentinski napadač visok svega 154 cm danas nastupa za meksički Veracruz.

Elton Jose Xavier Gomes

Elton Jose Xavier Gomes je "pobjednik" liste najnižih fudbalera sa svega 154 cm visine. Ovaj brazilski ofanzivni veznjak trenutno igra sa saudijski Al-Qadsiah.

Jedan od dva najniža fudbalera na planeti je karijeru počeo u Corinthiansu, da bi 2007. godine stigao u rumunsku Steauu. U Rumuniji se nije uspio nametnuti, pa se 2009. godine vratio u Brazil, da bi potom počelo njegovo putvoanje po Bliskom istoku.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.