Coutinho nastavak priče

Barcina ovisnost o Brazilcima je posebna priča

Edmir Škorić

Philippe Coutinho je sinoć postao 30. Brazilac koji će zaigrati u Barceloni.

Coutinho je potpisao, pridružio se Messiju, Suarezu i društvu, a ujedno će nastaviti koloniju brazilskih majstora u Kataloniji.

Od njega se očekuje puno obzirom da je plaćen 160 miliona eura i da dolazi iz Brazila, odakle su u redove Barce u prošlosti dolazili veliki majstori.

Od 30 Brazilaca koliko ih je nosilo dres Barcelone, morali smo smanjiti spisak na samo petoricu, koji će današnjim ljubiteljima nogometa biti dobro poznati, a navijači Barcelone vjeruju da će Coutinho barem približno napraviti kao navedeni čarobnjaci.

Rivaldo

Rivaldo se smatra jednim od najboljih nogometaša Brazila svih vremena, a s Barcelonom je osvajao La Ligu 1998. i 1999. godine, te Kup Kralja 1998. godine. Godinu dana kasnije dobio je nagradu za najboljeg nogometaša svijeta.

Rivaldo je bio ključan u osvajanju Svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine. Neki njegovi golovi u dresu Brazila i Barcelone i danas se pregladavaju na internetu.

Ronaldinho

Ronaldinho je čovjek koji je obilježio jednu generaciju, ne samo navijača Barcelone, već i svih ljubitelja nogometa. Bio je rijetki kojem je Santiago Bernabeu aplaudirao, a Barca je pod njegovim magijama uspjela nakon dužeg vremena osvojiti Ligu prvaka 2006. godine.

U Barci je Dinho doživio svjetsku slavu, svojim soloprodorima je mijenjao tok utakmice, a s nekoliko driblinga bi čitav stadion podigao na noge. Bio je član PSG-a i Milana, ali najbolje je dao Barceloni.

Ronaldo

Ronaldo je iz Cruzeira 1994. otišao u PSV, a nakon 42 gola u 46 mečeva za Holanđane stigla je ponuda Barcelone. U Kataloniji je dao čak 34 gola na 37 mečeva i priznaje da mu je sezona 1996/97, kada je bio član Barce, najbolja sezona u karijeri, ali to nije bilo dovoljno da ostane bar još jednu godinu.

Uslijedili su fantastični nastupi za Inter, pa Real Madrid, a onda nesretne povrede, slabija izdanja u Milanu i jedan od najboljih igrača svih vremena 2011. godine odlazi u penziju.

Romario

Romario je s Brazilom bio prvak svijeta 1994. godine, a tokom bogate karijere je igrao za Valenciju, Barcu, PSV i mnoge vanevropske timove. U Barci je bio od 1993. do 1995. godine, a upravo u tom periodu je izabran za najboljeg igrača na svijetu.

U maju 2007. godine je postigao svoj 1000. gol, od čega ih je 53 zabio u dresu Barcelone. Legendari Brazilac je Barcu vodio do naslova La Lige u sezoni 1993/94.

Dani Alves

Alves je na ljeto 2008. godine stigao iz Seville kao jedna od prvih akvizicija tada "neiskusnog" Pepa Guardiole, a ubrzo je svojim igrama u Barci izrastao u jednog od najboljih desnih bekova na svijetu.

S Barcom je osvojio preko 20 trofeja, ali izdvajaju se tri naslova Lige prvaka i to 2009., 2011. i 2015. godine. Šest puta je bio prvak Španije u osam godina koliko je proveo u Barceloni.

Za Katalonce je odigrao 391 utakmicu i postigao je 21 pogodak, a među navijačima Barcelone uvijek će biti upamćen zbog svoje borbenosti i smatra se jednim od najutjecajnijih brazilskih igrača na Nou Campu.

Neymar

Danas najskuplji nogometaš svijeta u Barcelonu je stigao na ljeto 2013. godine iz Santosa kao veliko pojačanje, a ubrzo je pokazao da lagano izrasta u jednog od najboljih igrača svijeta.

Uz Messija i Suareza bio je okosnica ekipe koja je 2015. godine osvojila Ligu prvaka. Očekivalo se da će duže ostati na Nou Campu i kako će postati lider tima, međutim odlučio se za novi izazov i prihvatio je bogatu ponudu PSG-a.

Neymar je u Barci proveo četiri sezone, te je u 186 mečeva dao 105 golova. Bio je dva put aprvak Španije, prvak svijeta, osvajao je Superkup Španije i ima tri trofeja Kupa Kralja.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.