Siguran je da će izboriti svoje mjesto u prvom timu slavnog norveškog velikana

Mladi bh. fudbaler iz Norveške za SportSport.ba

Šerbečić: Nedostaju mi porodica i prijatelji, ali nema vremena za "kukanje" · Intervju

Endin Čaušević

Dojučerašnji fudbaler Radnika iz Bijeljine, Besim Šerbečić, potpisao je početkom ove godine za slavni norveški Rosenborg nakon što je na sebe skrenuo pažnju sjajnim igrama u dresu bh. kluba.

Ovaj 19-godišnji fudbaler već se lagano navikao na život u dalekoj Norveškoj i za SportSport.ba otkrio je da je uhvatio ritam svoje nove ekipe. Šerbečić je priznao da mu je teško bez porodice i prijatelja, ali da jednostavno ne želi "kukati", već želi opravdati uloženo povjerenje u slavnom norveškom velikanu.

Proces prilagodbe gotov. Jesi se navikao, kako su te primili, kako bez porodice i raje?

Pa, mislim da sam već uhvatio njihov ritam i da sam se već navikao. Iskren da budem, bez porodice i prijatelja je uvijek teško, ali to je jednostavno takav život i nema vremena za nekim 'kukanjem', ali ono što sigurno znam je da će porodica dolaziti kod mene u Trondheim kad god bude prilike za to.

Došao si u veliki klub, šta ustvari Rosenborg čini velikim klubom. Kakvi su uslovi za treniranje, ima li neke razlike u treninzima?

Sve stvari u klubu govore o tome kako je Rosenborg veliki klub, prije svega uslovi za treniranje, stadion, jednostavno takav ambijent koji ti omogućava sve kako bi se osjećao kao igrač i kako bi dalje napredovao. Pa, ono što sam mogao vidjeti je da se igra brže, igra se ajmo reći napadački fudbal. Rosenborg ima takav stil da se uvijek igra presing na protivničku ekipu.

Kako si se osjećao u momentima kada se radio transfer, je li bilo treme, bojazni da ne propadne sve?

Kad sam čuo da se radi na transferu u Rosenborg jednostavno sam bio oduševljen. Bojaznosti nije bilo, jer imam takve ljude koji se brinu o meni da nemam razloga za neku brigu.

Koliko ti je stvarno Radnik i igranje u klubu iz Bijeljine pomoglo?

Vidite, Radnik mi je puno dao. Prije svega jer sam mogao igrati u kontinuitetu, što mi je puno značilo. Da nije bilo toga teško da bi danas bio tu gdje jesam.

Polako se namećeš kroz prijateljske, hoćeš li se moći izboriti za mjesto u timu?

Za sada hvala Bogu ide sve kako treba i ja sam siguran da ću se nametnuti treneru. Bitno je biti strpljiv i vrijedno raditi, a onda će na kraju doći nagrada za sve to.

Kako se sporazumjevaš sa trenerom i saigračima?

Trener i saigrači pričaju sa mnom na engleskom jeziku. Norveški je malo komplikovan haha.

S kim se družiš, izlaziš li gdje u slobodno vrijeme, mislim kako provodiš slobodno vrijeme?

Pa, najviše vremana provodim sa drugom iz Danske i on je novi u klubu pa smo često zajedno, ali svi saigrači su me baš dobro prihvatili tako da mi to puno znači. Najviše vremena posvećujem odmoru, jer mislim da je to najvažnije nakon napornih treninga i utakmica.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.