"Šerbečić je uradio tek prvi korak, vjerujem da će napraviti veliku karijeru"

Milan Jovanović za SportSport.ba

"Šerbečić je uradio tek prvi korak, vjerujem da će napraviti veliku karijeru" · Intervju

S. Mlaćo

Sada već bivši član Radnika iz Bijeljine Besim Šerbečić svoju karijeru će nastaviti u redovima norveškog Rosenborga. Sjajne partije Šerbečića već par sezona nisu prošle nezapaženo, pa su iz redova najtrofejnijeg norveškog kluba brzo reagovali i 19-godišnjeg defanzivca doveli u svoje redove.

Glavna karika u ovom transferu bio je nekadašnji srbijanski reprezentativac Milan Jovanović, koji je nakon igračke karijere, krenuo u menadžerske vode.

Jovanović je za reprezentaciju Srbije upisao 44 nastupa, nosio i dres Vojvodine, Shakhtara, Lokomotiv Moskve, Standarda, Liverpoola, te Anderlechta.

Transfer Šerbečića bio je povodom da kontaktiramo Jovanovića koji je kao i uvijek bio veoma ljubazan, te otvoreno govorio o samom odlasku mladog bh. reprezentativca u Norvešku, reprezentaciji Srbije, Robertu Prosinečkom, Safetu Sušiću, ali i poslao poruku svim mladim igračima koji sanjaju velike karijere, bar približne kakve je imao sada 36-godišnji Jovanović.

Milane, Besim Šerbečić je novi član Rosenborga. Kakvu mu karijeru predviđate i kako je uopšte došlo do tog transfera s obzirom da ste upravo vi odigrali glavnu ulogu?

"Ja sam uvijek pri tome da treba biti skroman u prognozama. Ono što je sigurno jeste da je Besim napravio veliki korak u svojoj karijeri odlaskom u Rosenborg, ali tek je završio pola posla. Otišao je u veliki klub, a druga polovina posla je borba za status u ekipi, koja ga sada očekuje. To će biti najveći izazov, a ja da ne vjerujem u njega sigurno ne bih bio dio projekta koji traje već tri godine. Taj projekat je počeo još kada je on javnosti bio anonimus. Ako ga zdravlje posluži može napraviti veliku karijeru, a moram istaći da je moj prvi kontakt sa Šerbečićem bio preko Vladimira Todorovića koji ga je prvi skautirao i prepoznao njegove kvalitete. Tu je i odličan osjećaj ljudi iz Radnika, gospodina Krstajića i Tomića koji su prepoznali potencijal i tako je onda sve išlo. To su sve važni detalji u cijelom procesu".


Nakon igračke karijere, niste nastavili kao većina vaših bivših saigrača, odnosno zaplovili u trenerske vode. Okušali ste se u menadžerstvu i još uvijek ste u tom poslu. Kako ste zadovoljni tim potezom i šta za vas uopšte predstavlja menadžerstvo?

"Odlično se snalazim. Rasterećen sam i ne pretjerano ambiciozan, pravim sebi od toga zadovoljstvo. Daleko sam od odluke da se bavim trenerskim poslom, pa mi je onda menadžerstvo ostalo jedina alternativa ako želim da budem u fudbalskom svijetu. To je milje kojem pripadam i način da ostanem u kontaktu sa bivšim kolegama s kojima sam igrao, dijelio svlačionicu... Moram istaći da od ovog posla cirkus i mutnu sredinu prave oni koji nikada nisu igrali nogomet i oni tu samo mešetare. Ipak, moja deviza je da se oslanjam na ljude koje dobro poznajem i ljude od intengriteta koji su pošteni".


Reprezentacija Srbije se plasirala na Svjetsko prvenstvo, a vaš prijatelj Mladen Krstajić je jedan od najzaslužnijih za to. Koliko može Srbija u Rusiji i kako uopće gledate na to da je Krstajić uzeo "vruć" krompir, a na kraju ispao heroj?

"Krstajić može mnogo. Njegov fudbalski opis je mnogo širi od isključivo trenerskog. On ima nit sa fudbalom već 40 godina, iza njega je velika fudbalska karijera, a ne postoji funkcija koju nije obavljao. Smatram da je najbolje upoznat sa stanjem u reprezentaciji, te ambijentom i došao je kao logičan slijed dođagaj, ako je već Muslin morao da ide ili želio da ide. Ne znam sada trenutno koliko Srbija može na Svjetskom prvenstvu, ali svakako da će mnogo ovisiti od sportske sreće. Ukupan plasman će ovisiti od mnogo faktora, ali ja sam siguran da nismo najbolja, ali ni najslabija reprezentacija koja će biti u Rusiji".

Novi selektor BiH je Robert Prosinečki. Poznajete li se, šta može nekada slavni igrač na klupi Zmajeva?

"Prosinečki je velika fudbalska figura. Nisam sarađivao sa njim, ali sam slušao iskustva kolega koji su radili sa njim i svi govore u superlativu, kao treneru, ali i kao čovjeku. On je sigurno super kvalitetno rješenje, BiH mi je uvijek bila simpatična i žao mi je što niste izborili plasman na Svjetsko prvenstvo. Međutim, vaš problem je negdje drugdje, sličan je kao i Srbiji. Tu smo mi ipak negdje po svemu, ne možemo bježati jedni od drugih. Vi imate problem da ne afirmišite ljude koji to zaslužuju. Safet Sušić je nepravedno dobio otkaz poslije jedne hajke, a najveći je igrač u historiji BiH uz naravno sada Edina Džeku. Kao najveći igrač on je i jedini selektor koji vas je odveo na Svjetsko prvenstvo, a vi ste opet nezadovoljni. Poslije toga ste doveli još jednu legendu Mehmeda Baždarevića koji je izgorio i vi morate znati da se dobra atmosfera i dobar rezultat ne prave preko noći. Sušić je imao upravo to i zato je napravio uspjeh, te kada ste to već imali, morali ste i čuvati te stvari. Bojim se da ste odlaskom Sušića sve to izgubili. Sušić je zaslužio spomenik, a ne polemike kako je radio. Radio je onako kako je i igrao nogomet. Jednostavno, on je šampion".


Kao nogometaš imali ste priliku biti član slavnog Liverpoola. Niste se mnogo zadržali, ali sigurno da će te svaku sekundu u dresu tima sa Anfielda pamtiti cijeli život.

"Žao mi je što nisam ostao duže, ali šta je tu je. To je prije svega veliko životno iskustvo i zadovoljstvo. Priznanje da si bio član Liverpoola jednostavno nosiš cijeli život. Liverpol je uz Manchester United najveći klub u Engleskoj, a svakako moram izdvojiti navijače. Oni su nešto posebno, klub je već 27 godina bez trofeja, ali tribine su uvijek pune, podrška fantastična".

Za kraj kakvu poruku imate za mlade igrače. Mnogi već sa 16-17 godina odlaze u inostranstvo, poneki se vrlo brzo i vrate, naprave pogrešan korak. Kako klubovi u regionu to mogu spriječiti ili je to neminovnost, bar za sada?                                                                                       

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Ja sam u inostranstvo otišao sa 22 godine, a moja karijera je mogla da bude veća, odnosno sa manje trauma. Mladi igrači su osuđeni da idu za boljim uslovima dok im se za to ukaže šansa. Ono što igrač dobija npr. u Zapadnoj Evropi ne može dobiti ni blizu u Srbiji i Hrvatskoj, da ne govorim u BiH koja još uvijek kaska i za te dvije zemlje. Prema tome, to je bitka koju nažalost ne možemo dobiti. Ne postoji mehanizam pomoću kojeg možemo zadržati te mlade nogometaše, pa bih ja volio da u naše tržište uđu strani investitori i da gledamo te igrače zadovoljne ovdje do 25-26. godine", dodao je na kraju razgovora za SportSport.ba. nekadašnji reprezentativac Srbije Milan Jovanović.

Za reprezentaciju Srbije Jovanović je upisao 44 nastupa i dodao 11 pogodaka, a posebno je cijenjen u Belgiji gdje je čak četiri puta osvajao titulu prvaka. Dva puta sa Anderlechtom i dva puta sa Standard Liegeom. 2009. godine izabran je za igrača godine u Belgiji. Za reprezentaciju Srbije nastupao je i na Svjetskom prvenstvu 2010. godine u Južnoj Africi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi