Trevor Ariza ipak neće igrati na SP

Mundobasket 2010

FIBA podijelila pozivnice za SP

Na današnjem sastanku u Istanbulu Izvršni odbro FIBA-e obznanio je imena reprezentacija koje će na osnovu pozivnice (Wild carda) igrati na SP naredne godine u Turskoj.

Dvije karte očekivano su otišle u Rusiju i Litvaniju, dok su preostale dvije pripale Njemačkoj i Libanonu.

Od ranije je bilo poznato da će tri od četiri pozivnice pripasti evropskim reprezentacijama, a jedna van evropskoj selekciji. Pretpostavljalo se da je ta pozivnica rezervisana za odličnu reprezentaciju Dominikanske Republike koja je igrala vrlo dobro na prvenstvu Amerike gdje je osvojila peto mjesto.

Dominikanci u svojim redovima imaju četiri NBA zvijezde (Charlie Villanueva, Trevor Ariza, Francisco Garcia i Al Horford), i mnogi su smatrali da je to gotova stvar, da FIBA na prvenstvu želi vidjeti najbolje igrače, ali je pozivnica ipak otišla u ruke Libanonu.

Za treću pozivnicu u Evropi kandidiralo je nekoliko selekcija, a najozbiljniji su bili Velika Britanija, Poljska, Crna Gora, Italija i Njemačka, ali je odluka Dirka Nowitzkog da će igrati na SP-u presudila u koris Njemačke.

Velika Britanija je zbog dobivanja pozivnice u akciju uključila mnoge poznate sportiste poput Philipsa Idowua, Darrena Benta i druge sve u nadi da dobiju pozivnicu, što bi bio veliki plus za britansku košarku uoči Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine, ali je FIBA ostala nijema.

Kriteriji koji su odlučivali ko će dobiti pozivnicu, a ko odbijenicu, su prije svega posljednji uspjesi nacionalnih selekcija, zatim da je reprezentacija bila učesnik kontinentalnih kvalifikacija, popularnost košarke u zemlji, prisutnost košarke na nacionalnim televizijama (najveći hendikep za Veliku Britaniju), prostor za marketing kako bi FIBA imala finansijsku korist, dok će četiri reprezentacije koje su dobile pozivnicu morati uplatiti na račun FIBA-e po 500.000 dolara.

Nakon podijeljenih pozivnica poznate su sve 24 reprezentacije koje će učestvovati na SP naredne godine. Evropu će predstavljati Hrvatska, Francuska, Njemačka, Grčka, Litvanija, Rusija, Srbija, Slovenija, Španija i Turska, Ameriku Argentina, Brazil, Kanada, Portoriko i SAD, Afriku Angola, Tunis i Obala Slonovače, Aziju Kina, Iran, Jordan i Libanon, dok će Okeaniju predstavljati Australija i Novi Zeland.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.