Fudbaleri Željezničara će za izlazak iz krize i veliku pobjedu na Koševu morati zaustaviti najbolji napad lige koji je u prethodnih 15 kola postigao 33 gola.

Ko će teren Koševa napustiti pognute glave?

Sve je u znaku derbija: Sarajevo protiv Želje, Musemić protiv Odovića

Danas je na rasporedu pet utakmica 16. kola Premijer lige, koje je apsolutno u znaku vječitog sarajevskog derbija.

Vječiti rivali susret na Koševu dočekuju nakon prvenstvenih neuspjeha, ali u različitim atmosferama.

FK Sarajevo je porazom od GOŠK-a u Gabeli prekinuo seriju od sedam uzastopnih prvenstvenih trijumfa, dok je Željezničar u posljednjih šest prvenstvenim utakmica upisao dva poraza (uključujući onaj od Zvijezde 09 na Grbavici u posljednjem kolu) , dva remija i dvije pobjede.

Ipak, derbi na Koševu mogao bi značiti i veliku prekretnicu za Željezničar u slučaju pobjede, koja bi sigurno maksimalno podigla poljuljano samopouzdanje fudbalera Plavih sa Grbavice.

Željezničar, kao što je već poznato, gradski derbi dočekuje nakon turbulentnog perioda za klub u kojem je došlo do promjene u stručnom štabu, ali i suspenzija za neke igrače. Što zbog suspenzija, što zbog povreda trener Milomir Odović neće moći računati na Blagojevića, Bogičevića, Kjosevskog, Ramovića i Zajmovića, pa će biti zanimiljivo vidjeti kako će riješiti igračku križaljku. Sa druge strane, od Husrefa Musemića možemo očekivati "standardni" sastav.

Ono što je bitno za Odovića jeste da je kapiten i najbolji strijelac ekipe Sulejman Krpić spreman za Koševo, a upravo će od ovog igrača (drugog strijelca lige) prijetiti najveća opasnot po gol Sarajeva.

Kada je u pitanju napad Sarajeva ove sezone blista nekoliko fudbalera, pa je teško predvidjeti ko bi potencijalno mogao odlučiti derbi na Koševu. Tatar je dosad postigao sedam, Ahmetović šest, Velkoski također šest, a Rahmanović pet golova u prvenstvu. Odbrana Željezničara će se morati dobro pripremiti i za Musemićevog ubojitog džokera Harisa Handžića.

Kao i uvijek kada su derbiji u pitanju teško je odrediti ulogu favorita, ali se danas nešto više šansi ipak daje Sarajevo, što zbog domaćeg terena, što zbog bolje forme. Podsjetio i da Sarajevo derbi dočekuje kao lider prvenstva sa 33 boda, dok je Željezičar trećeplasirani sa 28.

Posljednji sarajevski derbi odigran na početku sezone donio je sjajnu predstavu, a na Grbavici je na kraju viđena podjela bodova (2:2), pa se nadamo da će se fudbaleri Sarajeva i Željezničara potruditi da svima koji danas u 17:00 sati budu na stadionu Koševo pruže utakmicu za uživanje.

Danas se igra još nekoliko zanimljivih utakmica. Čelik u Zenici dočekuje Radnik, dok će Sloboda u goste Krupi. GOŠK nakon pobjede nad Sarajevom pun samopouzdanja gostuje na Tušnju kod Tuzla Cityja, dok će nakon trijumfa nad Željom Zvijezda 09 na svom terenu pokušati iznenaditi i Zrinjski. Duel Širokog Brijega i Mladosti je na rasporedu sutra u 16:30 sati.

Premijer liga BiH, 16. kolo:

FK Sarajevo - Željezničar 17:00
NK Čelik - FK Radnik 13:30
FK Krupa - FK Sloboda 13:30
FK Tuzla City - NK GOŠK 13:30
FK Zvijezda 09 - HŠK Zrinjski 13:30

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Sutra:

NK Široki Brijeg - FK Mladost 16:30

Promo

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti