River i Boca kroz historiju

Strašne veličine: Šest najboljih igrača Superclassica svih vremena

Sutra navečer jedni će da eksplodiraju od sreće, drugi će poželjeti da ih nema. Suze će teći rijekama, da li radosnice, da li zbog tuge i jeda.

River Plate i Boca Juniors će u direktntnom obračunu odlučiti novog prvaka Južne Amerike, što se nikada u historiji nije desilo (da sve bude dodatno zanimljivije rezultat prve utakmice 2:2 nikoga ne dovodi u povlaštenu situaciju), a mnoge velike stranice historije ispisali su slavni igrači svjetske klase koji su igrali za Bocu i River.

Među velikanima prisjetimo se njih šestorice za koje mnogi smatraju da su najbolji igrači koji su igrali u najvećem derbiju na svijetu.

Juan Roman Riquelme

Jedan od najvećih argentinskih igrača svoje generacije i najbolji fudbaler Boce u posljednjih 20 godina, započeo je karijeru u svom dječačkom klubu prije no što je sumrak karijere proveo u Barceloni i Villarrealu. Riquelmea je odlikovala magična tehnika i vizija, a Boci je pomogao da osvoji tri naslova Copa Libertadores.

Kriminalno nedovoljno korišten u reprezentaciji Argentine (51 nastup), njegovo probacivanje kroz noge Mariju Yepesu u četvrtfinalu Copa Libertadores protiv Rivera 2000. potez je koji se može smatrati highlightsom njegove viruoznosti.

Ariel Ortega

Ortega se smatra ponajboljim igračem Rivera na početku novog milenija. Svojim driblinzima i dodavanjima protivničke igrače dovodio je do ludila, a ljubitelje fudbala tjerao na divljenje.

El Burrito je čak u tri navrata je igrao za River Plate, gdje je i započeo svoju fudbalsku karijeru 1991., a u Evropi je igrao za Valenciju, Sampdoriju, Parmu, Fenebahče.

U dresu Argentine igrao je na tri Svjetska prvenstva, a 1996. je osvojio srebrnu medalju na Olimpijadi. S Riverom je osvojio Copa Libertadores 1996.

Gabriel Omar Batistuta

Snažan i moćan napadač koji se mogao pohvaliti nevjerojatnim sposobnostima, igrao je za oba kluba u svojoj ranoj profesionalnoj karijeri prije nego što je odlučio terorizirati odbrane u Serie A tokom 1990-ih.

"Batigol" se smatra legendom u Firenci, tamo je zabio 184 gola, a u Italiji je također igrao za Romu kojoj je pomogao da se domogne titule i Interu.

Proglašen je za najboljeg argentinskog centarfora svih vremena, a sa 54 gola dugo je bio vodeći na listi strijelaca sve dok ga nije pretekao Lionel Messi. Volio je odbojku.

Enzo Francescoli

Njegov nadimak je "El Principe" a imao ga je zbog svoje kraljevske igre. Elegantni urugvajski fudbaler bio je poznat po svome driblingu.

Bio je izvanredan igrač i idol Zinedineu Zidaneu, pa je Francuz jednome sinu dao ime Enzo.

Osvojio je s RiveromCopa Libertadores 1996. godine. Godine 1991. također je pomogao Marseilleu da postane francuski prvak.

Igrao je s obje noge i bio strijelac nekih akrobatskih golova i majstor slobodnih udaraca. Pele je bio njegov ogroman poštovalac.

Alfredo di Stefano

Dugo prije stjecanja legendarnog statusa u Real Madridu, argentinski je fudbaler igrao za River. Tamo je započeo svoju profesionalnu karijeru i zabio 49 golova u 65 utakmica.

Ovjenčan gotovo svim atributima igrača svjetske klase, Di Stefano je prije svega bio jak, brz i svestran.

Cementirao je svoj ugled u Madridu tokom 1950-ih, osvojivši pet titula evropskog prvaka.
Predstavljao je i Španiju i Argentinu i široko se smatra jednim od najvećih nogometaša svih vremena.

Diego Armando Maradona

Razumljivo je da je jedan od najboljih igrača svih vremena najbolji koji je igrao za jedan od dva kluba. On je na prvom mjestu premda je njegovo vrijeme u Boci bilo relativno kratko (71 nastup u dva navrata).

Maradonin je transfer u Barcelonu 1982. od 7,6 miliona dolara (procjenjuje se da je to imalo vrijednost sadašnjih 277 miliona) predstavljao je svjetski rekord, prije nego što je prešao u Napoli, gdje je postao najveći igrač kluba.

Imao je Maradona nenadmašan pregled igre, savršenu kontrolu lopte i sposobnost driblanja.
Godine 1986. je stekao slavu na Svjetskom prvenstvu, posebno na meču protiv Engleske.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.