Da je prošle godine važilo ovo pravilo, Bottas bi sezonu umjesto peti završio kao treći

Bod za najbrži krug

FIA promijenila pravilo pred početak nove sezone

Teme:

Međunarodna automobilistička federacija (FIA) pred sami početak nove sezone Svjetskog prvenstva Formule 1 promijenila je pravilo pa će od sada jedan bod dobiti vozač koji na utrci postigne najbrži krug.

Predlog je nedavno uputio savjet za motosport u FIA-i, a danas ga je potvrdila strateška grupa Formule 1 u kojoj su pored članova krovne federacije još predstavnici vodstva takmičenja i ekipa.

Novo pravilo ima dva ograničenja. Prvo je da vozač koji postigne najbrži krug na utrci na kraju bude plasiran među prvom desetoricom, a drugo da njegova konstruktorska ekipa i sam vozač na kraju ne dobiju nikakve kazne.

To znači da će na raspolaganju biti 21 dodatni bod u sezoni. Ta novost će nedvojbeno promijeniti strategiju planiranja taktike za vozače, koji budu među deset najboljih, saopćeno je iz FIA-e.

Da je ovo pravilo uvedeno prošle sezone najveću korist bi imao drugi Mercedesov vozač Valtteri Bottas, koji je lani imao najviše najbržih krugova - sedam. Sa sedam dodatnih bodova Finac bi sezonu SP-a umjesto na petom završio na trećem mjestu, ispred Holanđanina Maxa Verstappena i sunarodnika Kimija Räikkönena.

Nova sezona elitnog automobilističkog takmičenja počinje 17. marta utrkom za Veliku nagradu Australije u Melbournu.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.