Otac i sin u bh. prijestolnici

"Volim Bosnu i ostajem ovdje": Kako je FK Sarajevo migrantu promijenio život?

Admin Čaušević

Bosna i Hercegovina i grad Sarajevu su već nekoliko godina nezaobilazna stanica za migrante iz raznih zemalja Azije. Neki od njih produže dalje ka Evropskoj uniji, dok neki i ostanu. 

Među njima se nalazi i 39-godišnji Majid koji je u Sarajevo stigao prije 10 mjeseci. Umjesto da nastavit put ka zapadu Starog kontinenta odlučio je zatražiti azil u Bosni i Hercegovini.

Majid radi kao kuhar u prijemnom centru za izbjeglice i migrante, dok njegov 14-godišnji sin igra za FK Sarajevo.

"Za neke ljude fudbal je samo igra, a za mene je to život", rekao je Muhamed koji u školi uči veoma dobro te jednog dana ima cilj da postane profesionalni fudbaler.

Majid je napustio Iran kako bi sinu Muhamedu osigurao sigurnu budućnost. Kada su došli u Sarajevo osjetili su prepoznatljivi duh sarajevske raje i merhametluk građana bh. prijestolnice te su odlučili zatražiti azil.

"Ne idem nigdje. Ostajem ovdje. Volim Bosnu", rekao je Majid te dodao:

"Osjetio sam ljudsku toplotu i ljubaznost. Odnos među ljudima je ono što je bitno".

Prijateljstva koja je stekao su učinila da on i njegov sin odluče zauvijek ostati u Sarajevu.

Muhamedu je sportski uzor Cristiano Ronaldo, a obzirom da još uvijek nije dobio azil ne može igrati zvanične utakmice za omladinske selekcije Bordo tima.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Šteta je što nema dokumente. Rizikuje da izgubi pobjednički mentalitet koji se stiče igrajući takmičarske utakmice. Još je mlad, a sljedeće sezone počinje ozbiljnija liga. Bit će potrebno da riješi svoj status do početka nove sezone", rekao je njegov trener Tarik Cerić.

Muhamed je počeo igrati fudbal sa osam godina, a sada ga svakodnevno trenira, bilo kući bilo u klubu.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.