Ukoliko se potvrde nezvanične informacije

Bez koliko novca je FK Željezničar ostao zbog licence?

Danas je u Sarajevu održana sjednica Drugostepene komisije za licenciranje NFSBiH. Između ostalog se razmatrao i zahtjev FK Željezničar za izdavanje licence za nastup u evropskih takmičenjima u novoj sezoni, a prema nezvaničnim informacijama komisija je odlučila da Plavi sa Grbavice licencu neće dobiti.

To znači da će Željezničar ostati bez nastupa u UEFA-inoj Evropskoj ligi iako je plasman u kvalifikacije za grupnu fazu ovog takmičenja izborio u minuloj sezoni Premijer lige BiH.

Osim što će ostati bez prilike da nastupa na međunarodnoj sceni, Željezničar će, u slušaju da je zaista ostao bez licence, ostati i bez značajnih finansijskih sredstava.

UEFA je prošle godine povećala nagradni fond za svoja takmčenja, pa će tako Željezničar ostati bez sigurnih 240.000 eura koliko donosi nastup u prvom pretkolu Evropske lige.

U slučaju eventualnog plasmana u drugo pretkolo Evropske lige, za šta bi Željezničar imao dobre šanse, UEFA klubove nagrađuje sa dodatnih 260.000 eura. Nastup u trećem pretkolu "vrijedi" još 280.000 eura, dok klubovi eliminisani u play-offu dobijaju 300.000 eura.

Inače, plasman u grupnu fazu Evropske lige donosi svakom klubu 2.92 miliona eura.

Dakle, Željezničar će zbog nedobijanja licence ostati bez sigurnih 240.000 eura, a potencijalno bi Plavi sa Grbavice mogli ostvariti i dodatnu zaradu od prodaje ulaznica, sponzorstava itd.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Međutim, čini se da će pomenuti novac u kasu bijeljinskog Radnika koji će u kvalifikacije za Evropsku ligu umjesto Željezničara.

Naravno, još uvijek je riječ o nezvaničnim informacijama, pa treba sačekati službenu potvrdu odluke Drugostepene komisije za licenciranje.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.