Ako ne računamo golmane

Za petoricu igrača iz Premijer lige BiH umor je nepoznat pojam

S. Grebović

Prošlog vikenda spuštena je zavjesa na sezonu 2018/2019 BH Telecom Premijer lige BiH, u kojoj je prvo kroz cilj prošlo Sarajevo sa 70 osvojenih bodova.

Bordo momci su i više nego na suveren način stigli do nove titule prvaka Bosne i Hercegovine, šeste u klupskoj historiji.

Tako će se trofej namjenjen šampionu naše zemlje nakon tri godine iz Mostara preseliti u glavni grad naše zemlje, a svoju dominaciju u domaćim okvirima Sarajevo je potvrdilo osvajanjem i Kupa BiH. U finalnom susretu ekipa sa Koševa je bila bolja od Širokog ukupnim rezultatom 3:1 i na taj način se osvetili Širokobriježanima koji su slavili u finalima prije dvije godine.

Posebno je impresivan bodovni zaostatak najvećeg rivala Sarajeva, ekipe Željezničara, koje je na kraju iznosio ravno 20 bodova. Ako je za utjehu timu sa Grbavice, titulu prvog topnika lige ponio je njihov igrač Sulejman Krpić koji je na svom kontu imao 16 pogodaka.

Na kraju sezone je Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini na svečanoj ceremoniji u sarajevskoj Vijećnici izabrao Kristalnih 11, odnosno idealni tim Premijer lige BiH za sezonu 2018/2019 čine:

Vladan Kovačević (FK Sarajevo), Selmir Pidro (FK Sarajevo), Slobodan Jakovljević (HŠK Zrinjski), Nihad Mujakić (FK Sarajevo), Anel Hebibović (FK Sarajevo), Nermin Jamak (NK Čelik), Miloš Stanojević (FK Sarajevo), Amar Rahmanović (FK Sarajevo), Benjamin Tatar (FK Sarajevo), Miloš Filipović (HŠK Zrinjski), Mersudin Ahmetović (FK Sarajevo).

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Dakle, u timu kola su se našla osmorica fudbalera šampiona BiH Sarajeva, dvojica iz Zrinjskog i jedan fudbaler Čelika.

Zanimljivo je i pogledati koji su to igrači iz BH Telecom Premijer lige sakupili najviše minuta na terenu, a spisak njih pet pogledajte u nastavku. Važno je napomenuti da su iz ove statistike izuzeti golmani.

Irfan Hadžić (FK Radnik Bijeljina) - 2706 minuta

Jedna od udarnih vijesti ovih dana u bh. medijima svakako je odluka Drugostepene komisije za licenciranje da Željezničaru uskrati nastup u Evropi, što je obradovalo sve u Bijeljini. Radnik bi tako trebao predstavljati Bosnu i Hercegovinu u kvalifikacijama za Evropsku ligu.

Kažemo trebali, jer danas su se stvari malo iskomplikovale. Pravilnik o licenciranju za evropska takmičenja obavezao je klubove da javno objave predefinisanti set finansijskih informacija. Danas je portal klix.ba pisao da Radnik izvještaj nije učinio vidljivim sve do danas kada se na zvaničnoj stranci kluba pojavio sam izvještaj.

Isti portal navodi da izvještaja nije bilo, te da je isti objavljen naknadno uz prilożene fotografije uz dodatak da postoji mogućnost da je izvještaj bio vidljiv za internu upotrebu.

Bilo kako bilo, Bijeljinci iza sebe imaju sasvim zadovoljavajuću sezonu, a najveće zasluge za dobre igre pripadaju napadaču ove ekipe Irfanu Hadžiću koji je u 32 nastupa ove sezone postigao 10 pogodaka. On nije igrao samo u utakmici 29. kola kada je Radnik na svom terenu remizirao sa Sarajevom odigravši 0:0.

Iza Irfana Hadžića je tačno 2706 minuta provedenih na terenima Premijer lige ove sezone.

Slobodan Milanović (FK Krupa) - 2744 minute

FK Krupa je sezonu okončala na pretposljednjem, 11. mjestu BH Telecom Premijer lige sa 33 osvojena boda, pa ćemo ih naredne sezone gledati u Prvoj ligi Republike Srpske.

Tako će klub iz okoline Banja Luke društvo najboljih klubova napustiti nakon tri sezone provedene u njemu, iako je sezonu počela sasvim solidno. Nakon šest odigranih kola imali su devet osvojenih bodova, a onda je uslijedio sušan period za ovu ekipu.

Na narednu pobjedu su morali čekati sve do 18. kola, tačnije do 24. novembra kada su na svom terenu bili bolji od Željezničara sa 2:1. Nakon toga su slavili tek u 26. kolu koje je odigrano 13. aprila u utakmici u kojoj su pobijedili Čelik sa 5:2.

Titulu najboljeg strijelca ekipe ponio je Elvir Koljić iako je tim napustio na kraju ljetnog prelaznog roka. Najviše provedenih minuta na terenu imao je veznjak Sloboda Milanović koji je sakupio 2744 minute.

Stipo Marković (NK Široki Brijeg) - 2747 minuta

Za Široki Brijeg ova se sezona može smatrati relativno uspješnom. Iako trofej Kupa naše zemlje nisu uspjeli osvojiti, na Pecari su ispunili glavni cilj za ovu sezonu, a to je izlazak na euro scenu.

Široki je završio na trećoj poziciji sa 54 osvojena boda, a svoje učešće u Evropi počet će od prvog pretkola Evropske lige gdje neće imati status nosioca u žrijebu. 

Titulu najboljeg strijalca ekipe podijelili su Stipe Jurić i Dražen Bagarić koji su postigli po sedam pogodaka. Što se tiče 'najneumornijeg',  ta titula ide u ruke beka Stipe Markovića koji je odigrao 32 susreta, odnosno 2747 minuta.

Sulejman Krpić (FK Željezničar) - 2865 minuta

Iza Željezničara je jedna, u najmanju ruku rečeno, čudna sezona. Istu su okončali na četvrtoj poziciji sa 50 bodova sa kojom imali zagarantovano učešće u Evropi naredne sezone.

Međutim, zbog dobro poznate priče oko licenciranja, Plavi sa Grbavice su ostali bez licence, pa će njihovo mjesto zauzeti FK Radnik. Sezona je za Željezničar počela sasvim solidno da bi se desila jedna od najgorih serija u historiji kluba iz Doline ćupova.

Željezničar je u periodu od 15. do 20. kola uspio vezati šest uzastopnih poraza, a posebno je bolna činjenica da su na svojoj Grbavici doživjeli čak šest poraza u toku čitave sezone.

Jedna od rijetkih svijetlih tačaka u ekipi ove sezone bio je Sulejman Krpić kojem je, kao što smo već rekli, pripala titula najboljeg strijelca lige sa 16 golova. Ovaj robusni napadač iza sebe ima također 32 utakmice na kojim je odigrao ukupno 2865 minuta.

Jovo Kojić (FK Tuzla City) - 2880 minuta

Apsolutni pobjednik kada su provedene minute na terenu ove sezone u domaćem prvenstvu je stoper Tuzle City Jovo Kojić.

Bivši igrač Modriče, Radnika, Zvijezde, Čelika i Olimpika odigrao je tačno 2880 minuta u kojim, zanimljivo, nije zaradio ni jednu javnu opomenu, što je za jednog standardnog stopera prava rijetkost.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.