Svi rivali Sarajeva već su imali velike izlete u Evropi, a neki su posljednjih godina u velikom iskoraku, mada su neke ekipe poput Sheriffa poprilično i pale prošle sezone

Od Celtica do Dudelangea

'Najlakši' rival Sarajeva mučio je Milan, izbacivao Zrinjski, Legiju, Salzburg, Cluj...

Edmir Škorić

Sarajevo će u utorak saznati protivnika u prvom pretkolu Lige prvaka, ali je bordo tim danas saznao imena potencijalnih rivala.

Nakon osvojene duple krune na Koševu su porasli apetiti i žele da naprave iskorak u Evropi, no jasno je da će teško biti doći i do drugog pretkola Lige prvaka.

Koliko god da Sarajevo bude spremno i kvalitetno, neće imati puno šansi ako ne bude sreće u žrijebu i zato je onda nužna sutra kako bi se moglo uraditi nešto više ove sezone na evropskoj sceni.

UEFA je danas objavila grupe za sutrašnji žrijeb, a bordo tim je smješten u grupu 2 kao nenosilac uz Sutjesku iz Crne Gore, Partizani iz Albanije, Saburtalo iz Gruzije i Vallettu s Malte.

Ovih pet ekipa će sutra s velikom strepnjom čekati protivnike, a u grupi nosilaca su: Celtic (Škotska), Qarabag (Azerbejdžan), Sheriff (Moldavija), Slovan Bratislava (Slovačka) i Dudelange (Luksemburg).

1. Celtic

Najgori mogući protivnik za Sarajevo od navedenih timova je Celtic. Najtrofejniji škotski klub je ogromni favorit bez obzira koga dobije u prvom pretkolu i samo čudo bi tim iz Glasgowa ostavilo u prvom pretkolu.

Tim ima igrački kadar čija ukupna vrijednost iznosi oko 90 miliona eura i možda je to dovoljno reći pa da stvari budu potpuno jasne?

Celtic ima nekoliko igrača koji vrijede 10+ miliona eura, a prije svih Filip Benković koji je došao iz Dinama, pa potom iz Leicestera. Njegova vrijednost iznosi 11 miliona eura, tu je i potencijalni bh. reprezentativac Jozo Šimunović, Mikael Lustig, Emilio Izaguirre, Olivier Ntcham, Scott Brown, Scott Sinclair, Callum McGregor, Daniel Arzani, Leig Griffiths, Odsonne Edouard...

Neki igrači su posuđeni iz PSG-a, Manchester Cityja, Leicestera ili WBA, dosta je reprezentativaca, tako da je suvišno govoriti o tome koliko je ovo nezgodan rival.

2. Qarabag

Sarajevo je u zimu 2018. godine pobijedio Qarabag na pripremama u Antaliji, ali bilo bi neozbiljno sada govoriti da bi ovo bio dobar izbor za sastav Husrefa Musemića.

Azerbejdžanski prvak je stalni učesnik evropskih takmičenja i ove sezone se prošetao do titule u svojoj zemlji.

Činjenica je da je Qarabag daleko ispod Celtica, ali se smatra nepoželjnim i zbog kvaliteta i zbog daljine putovanja. Najveću vrijednost u ovoj ekipi ima brazilski veznjak Richard (1.6 miliona eura), a u ovom klub igra i Filip Ozobić, bivši igrač Hajduka.

Qurban Qurbanov, proslavljeni azerbejžanski stručnjak, vodi Qarabag, a a najbolji strijelac je Mahir Emreli sa 16 golova, dok je Ozobić postigao devet golova uz devet asistencija.

3. Sheriff

Sheriff Tiraspol je poznat bh. sportskoj javnosti, s obzirom da je ovaj tim u ljeto 2011. godine igrao protiv Željezničara meč drugog kola kvalifikacija za Evropsku ligu.

U Moldaviji je bilo 0:0, dok je Željo na Grbavici slavio s 1:0 golom Mirsada Bešlije. Tada je Plave s klupe vodio Amar Osim, a Sheriff je bio nosioc i veliki favorit.

Moldavski tim je posljednjih godina napredovao, izuzetno je kvalitetan, što volimo reći i nezgodan protivnik, ali definitivno je tim protiv kojeg se može igrati i vjerovati u prolaz.

Mateo Sušić, nekadašnji bh. reprezentativac, dugi je niz godina kapiten Sheriffa, a ekipu sačinjavaju iskusni i kvalitetni igračio poput danskog napadača Patricka Pedersena, Ukrajinca Blizničenka, Brazilca Ribeira, tu su i Hrvati Antun Palić i Zvonimir Mikulić, a donedavno je klub trenirao Goran Sablić, nekadašnji trener Širokog.

Zanimljivo da je skauting radio Ermin Avdić, koji je prethodno godinama taj posao uspješno obavljao upravo u Sarajevu.

4. Slovan Bratislava

Mnogi Slovan smatraju najboljim rivalom za Sarajevo. Uglavnom zbog Bratislave i nešto bližeg puta, ali i zbog činjenice da Slovačka liga nije pretjerano kvalitetna, mada je Slovan ekipa koja je godinama u vrhu i koja dominira u Slovačkoj.

Ekipu Slovana sačinjavaju razni profili igrača, dosta je internacionalaca i dosta ljudi s prostora Balkana. Cazinjanin Kenan Bajrić igra stopera, bivši Hajdukovac Marin Ljubičić je u veznom redu, tu su i Srbijanci Aleksandar Čavrić i Dejan Dražić, pa Crnogorac Boris Cmiljanić.

Posebno opasan je Andraz Sporar, Slovak koji je zabio 19 golova na 20 mečeva u Slovačkoj. Bivši igrač Arminije Bielefeld i Basela igra za reprezentaciju Slovenije i već je upisao 14 nastupa uz jedan gol.

5. Dudelange

Gledajući onako na prvu, F91 Dudelange iz Luksemburga je idealan rival. Vrijednost ekipe je 4 miliona eura, ali je ekipa prepuna internacionalaca.

Vodi je 38-godišnji njemački stručnjak Dino Toppmoller, koji je kao igrač imao bogatu karijeru.

Činjenica je da je Dudelange teško svrstati uz rame s Celticom ili Qarabagom, ali treba imati na umu da je ovaj tim napravio historijski rezultat u Evropi prošle sezone.

Igrali su grupnu fazu Evropske lige protiv Milana (0:1, 2:5), Betisa (0:0, 0:3), Oympiakosa (0:2, 1:5). Na putu do grupne faze izbacili su Cluj, Legiju Varšavu i kosovarsku Dritu, pa je glupo reći da je to protivnik kojeg će Sarajevo bez problema proći.

Dudelange je igrao u sezoni 2005/06 protiv Zrinjskog iz Mostara i tada je slavio s 4:0 u gostima, pa je prošao dalje, a u dugom pretkolu je poražen od bečog Rapida

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Ostaće upamćeni i po tome što su u sezoni 2012/13 izbacili Salzburg.

Opšti je zaključak da su rivali Sarajeva redom dovoljno iskusni i kvalitetni i da će biti neophodno puno toga da se izbori drugo pretkolo. Ali, ako već mogu da biraju, navijači Sarajeva bi sasvim sigurno eliminisali Celtic i Qarabag, koji su ipak nekoliko stepenica iznad svih bh. ekipa.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.