Sarajevo je izgubilo od Celtica, ali je i pokazalo kako to izgleda prava evropska utakmica

Utakmice za pamćenje

FK Sarajevo, hvala!

Admin Čaušević, foto: T. Hebib

Koliko god voljeli i cijenili bh. klupski fudbal, istina je da ljubitelji "bubamare" u BiH žude i čeznu za gledanjem vrhunskog "loptanja".

Dok je za region, prvenstveno za Srbiju i Hrvatsku postala normalna pojava da svake godine ugosti neke od najboljih evropskih klubova to sa našom zemljom nije slučaj.

Crvena zvezda je u sezoni iza nas srušila budućeg prvaka Evrope, u Beogradu je pao Liverpool (2:0), dok je Dinamo imao sjajan nastup u Evropa ligi i bio je na korak od izbacivanja Benfice, kluba koji je prije nekoliko dana prodao igrača za 126 miliona eura.

U posljednjih nekoliko godina na stadionu Asim Ferhatović Hase u tri navrata uživo se moglo vidjeti kakav se fudbal zapravo igra u Njemačkoj, Italiji i na Ostrvu.

Velike zasluge za to pripadaju i FK Sarajevo čije su igrači dobrom igrom natjerali svoje protivnike da maksimalno shvate utakmicu te približe i dočaraju kakav fudbal se igra u Evropi i šta je to prava evropska atmosfera te gdje je bh. fudbal u odnosu na evropski.

Fudbalski praznici

Bilo se to utakmice koje se definitivno ubrajaju u kategoriju onih koje se moraju pogledati. Jednostavno, fudbalski praznici.

U augustu 2014. godine Bordo tim je u kvalifikacijama za Evropsku ligu igrao protiv Borussije Moenchengladbach. Tada je bilo 2:3 za njemačkog predstavnika, a koševski premijerligaš je u dva navrata uspio izjednačiti na 1:1 i 2:2 i tako utakmicu držati u egalu.

Prošlog ljeta na naš najveći stadion stigla je Atalanta, ekipa koja je u minuloj sezoni iza sebe ostavila italijanske velikane Inter, Milan i Romu. Okršaj s ekipom iz Bergama je završen tako kako je završen, međutim i to je na neki način bila posljedica sjajnog izdanja izabranika Husrefa Musemića u prvom duelu ta dva tima.

U prvom pretkolu Lige prvaka upisan je poraz protiv Celtica (1:3), tima koji bi bez problema mogao igrati sa dosta ekipa iz engleskog Premiershipa. Bh. prvak je pokazao zube, posebice u prvih pola sata i natjerao škotskog prvaka da ubrza igru te praktično dođe na korak od prolaska u narednu fazu kvalifikacija.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Na ta tri susreta na najvećem bh. stadionu se okupilo skoro 90.000 gledaoca što je također podatak za pohvaliti. Dovoljno je pročitati i škotske komentare o izdanju Hordi zla.

Suma sumarum, FK Sarajevo jeste upisalo poraze protiv puno kvalitetnijih i jačih rivala, međutim svi oni koji iz vikenda u vikend putem TV ekrana gledaju navedne i slične ekipe uživo mogli vidjeti šta je to zapravo vrhunski fudbal.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti