Romain Sato je za malo oduzeo MVP titulu Teletoviću

Euroliga Top 16

Teletović uz Sata najbolji igrač kola

Završena je Top 16 faza košarkaške Eurolige, a u utakmicama posljednjeg kola ponovo su zapažen nastup imali igrači iz Bosne i Hercegovine.

Nakon što su u poretku za najboljeg igrača kola prošle sedmice prva dva mjesta zauzeli Bojan Bogdanović i Mirza Teletović, u vrhu poretka i u ovom kolu je bio Mirza Teletović.

U pobjedi Caja Laborala nad Cibonom (102:90) Mirza Teletović je upisao 25 poena i 9 skokova, te s ukupnim indexom 26 zauzeo drugo mjesto iza krila Montepaschija, Romaina Sata koji je u ovom kolu pokazao najviše i osvojio laskavu titulu najboljeg igrača kola.

Romain Sato je sa 22 poena, 5 skokova i 2 ukradene lopte (index 27) predvodio Montepaschi do pobede nad Efes Pilsenom. Zjedno s Teletovićem na drugoj poziciji je play Khimkija Raul Lopez, koji je zaradio index 26 upisavši 14 poena, 6 skokova i 4 asistencije.

Iza ove trojice košarkaša su ostali D'or Fischer iz Maccabija i Mantas Kalnietis iz Žalgirisa, koji su odličnim partijama protiv Reala i CSKA Moskve zaradili index od 25 vrijednosnih poena.

Najbolji strijelac kola je Mirza Teletović sa 25 poena, dok je Cibonina dvojica igrača, Jamont Gordon i Marko Tomas sa po 20 poena po utakmici najbolji strijelci Top 16 faze. Aleks Marić iz Partizana je najbolji skakač kola sa 14 skokova protiv Barcelone, a njegov klupski suigrač Lawrence Roberts je sa 7,8 skokova po utakmici najbolji skakač Top 16 faze Eurolige.

Najbolji asistenti ovog kola su Jamont Gordon i Omar Cook iz Unicaje sa po 8 asistencija, a Cook je sa 5,8 asistencija po utakmici prvi asistent Top 16. Kradljivci kola su Junior Harrington i Berni Rodriguez sa po 4 ukradene lopte, a ukupno najbolji kradljivci su Charles Smith i Victor Khryapa sa po 2,5 ukradene lopte po meču.

Hrvatski reprezentativac iz redova madridskog Reala, Ante Tomić najviše je napravio blokada u ovom kolu (4), a igrač Maccabija D'or Fischer je najbolji bloker takmičenja sa 2 blokade po utakmici.

U ovom kolu su samo dvojica igrača upisala double-duoble učinak. Aleks Marić je ostavrio 11 poena i 14 skokova, a Stanko Barać 10 poena i 11 skokova. Mirzi Teletoviću je nedostajao jedan skok od double-double učinka, kao i drugom našem reprezentativcu Ratku Vardi, koji je u dresu Prokoma protiv Unicaje upisao 14 poena i 9 skokova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.