Novi okršaj u subotu

Zašto su dueli FK Sarajevo i FK Velež svojevremeno nosili epitet derbija Bosne i Hercegovine?

Admin Čaušević

FK Velež će konačno gostovati u bh. prijestolnici i to kod svog najdugovječnijeg rivala, FK Sarajevo. 

Nakon duže od tri godine Sarajevo i Velež će odmjeriti snage u ligaškim susretima. U 6. kolu Premijer lige na programu je okršaj koji je svojevremeno nosio epitet derbija Bosne i Hercegovine.

Obzirom da su Sarajevo i Veleži bh. klubovi s najviše provedenih sezona u Prvoj ligi Jugoslavije pa su mediji u nekadašnjoj nam zemlji njihove međusobne utakmice prije nekoliko desetljeća nazivali duelima Bosne s jedne te Hercegovine s druge strane.

Bordo tim je u nekada jednoj od najjačih evropskih liga proveo ukupno 43 sezone i osvojio dvije titule prvaka, dok su Rođeni upisali nastupe u 38 sezone. Sedam puta su završili među top tri, ali bez šampionskog pehara.

Računajući sva takmičenja Sarajevo i Velež su se do sada susreli 126 puta. Više trijumfa ima koševski premijerligaš, ukupno 47. Na drugoj strani, ponos Mostara ima 44 pobjede.

Inače, u Prvoj ligi Jugoslavije uspješniji je bio mostarski klub koji je upisao 28 pobjeda, pet više od rivala iz bh. prijestolnice.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Dva velikana bh. fudbala prvi put su snage odmjerili u novembru 1946. godine kada je Velež pobijedio tadašnji Torpedo s 3:0, a posljednji u septembru prošle godine i to u Kupu BiH, tada je Sarajevo izbacilo Rođene golom Krstea Velkoskog.

Posljednji ligaški duel ova dva tima odigran na stadionu Asim Ferhatović Hase pripao je Sarajevu. U oktobru 2015. godine bilo je 4:1.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.