Planica je spremna za Svjetsko prvenstvo

Počinje SP u skijaškim letovima

Velikanka nudi spektakl za kraj

M. Maksimović

Sezona Svjetskog kupa za skijaše - skakače je završena prošlog vikenda u Norveškoj, ali to nije sve. Ovog vikenda je Planica domaćin Svjetskog prvenstva u skijaškim letovima. U petak su na rasporedu dvije serije, u subotu dvije nakon čega ćemo dobiti svjetskog prvaka u pojedinačnoj konkurenciji, dok je u nedelju na rasporedu ekipno takmičenje.

Naslov najboljeg brani Austrijanac Gregor Schlierenzauer koji je prije dvije godine slavio u Oberstdorfu ispred zemljaka Martina Kocha i Finca, Janne Ahonena. Schlierenzauer je u četiri serije između ostalog imao i let na 217.5 metara. U ekipnoj konkurenciji je slavila Austrija, Finska je bila druga, Norveška treća.
Ukupno najviše medalja u skijaškim letovima ima Austrija, pet zlata, sedam srebrnih i tri brončane medalje. Isti broj medalja imaju Finci, ali su tu samo dva zlata, ono Puikkonenovo iz Oberstdorfa 1981.godine i Nykänenovo upravo sa Planice četiri godine kasnije. Pored Austrije, pet zlata imaju Norvežani, dva su ekipna, ostala tri su osvojili Ole Gunnar Fidjestol, pa Roar Ljokelsoy, dva puta zaredom.

Posljednji put je ''Velikanka'' bila domaćin Svjetskog prvenstva prije šest godina, a tada su medalje dijeli Austrijanci, Finci i Norvežani, oba zlata su otišla u Norvešku. Ekipno i ono koje je osvojio Roar Ljokelsoy.

Danas su održane kvalifikacije u kojima je najbolji rezultat ostvario iskusni Noriaki Kasai koji je išao na 210.5 metara.Čeh Antonin Hajek je bio tri metra kraći, dok je Poljak Stoch treći sa 201.5 metrom.Prvo SP u letovima je održano 1972.godine upravo na Planici, a za sada rekord skakaonice drži Bjoern Einar Romoeren sa svojim letom, 239 metra.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.