Ko je osvojio najviše trofeja?

Zaboravite na United, Barcu i Real: Ovo su najtrofejniji klubovi na svijetu!

Edmir Škorić

Zvuči nemoguće, ali ni Real, ni Barcelona, a ni Manchester United nisu među pet najtrofejnijih klubova u sezoni.

Nabrojani klubovi uz Juventus, Bayern, Liverpool... imaju bogate tradicije, uspješni su decenijama, ali ako uzmemo u obzir cijeli svijet i procijenimo ukupan broj osvojenih trofeja, onda nijedna od ovih ekipa nije u vrhu "najuspješnijih timoa svijeta".

Grafikon, koji je sastavio Goal, sadrži 30 najuspješnijih klubova svijeta na temelju osvojenih trofeja svih vremena.

Krenimo od zadnjeg prema prvom mjestu. Na 30. se nalazi argentinski Independiente sa 43 trofeja, koliko ima i turski Fenerbahče. Deportivo Saprissa iz Kostarike ima 46 trofeja, 27. klub po uspješnosti je argentinski River Plate s 48 trofeja, koliko imaju i CSKA Sofija (Bugarska) i AC Milan (Italija).

Na 24. mjestu je švicarski Zurich sa 49 trofeja, pa slijedi Zamalek iz Egipta sa 52 trofeja, Colo Colo (Čile) ima 54 trofeja, Boca Juniors (Argentina) 55 trofeja, a 20. Club Olimpia iz Paragvaja ima 57 trofeja.

FCSB iz Rumunije ima 58 trofeja, Liverpool 59, a Anderlecht (Belgija) 60 trofeja. Na 16. mjestu Galatasaray iz Turske ima 61 trofej.

Tek na 15. mjestu nalazi se italijanski velikan Juventus sa 63 trofeja, ispred je Bayern sa 70 trofeja, a Ajax (Holandija) također ima 70 trofeja, Manchester United je osvojio 71 trofej, Al-Faisaly iz Jordana 74 trofeja, Porto iz Portugala također 74 trofeja.

Na devetom mjestu je grčki velikan Olympiakos sa 75 trofeja, pa slijedi Benfica sa 82 trofeja, Real Madrid ima 90 trofeja i na sedmom je mjestu, šesto mjesto pripada Barceloni koja ima 91 trofej, a peto Celticu sa 105 trofeja.

Četvrti najtrofejniji klub je Atletico Penarol sa 108 trofeja, Club Nacional de Footbal iz Urugvaja ima 113 trofeja.

Drugo mjesto je Glasgow Rangers sa 115 trofeja. Najuspješniji škotski tim je osvojio 54 ligaška naslova, a u Evropi su osvojili Kup pobjednika kupova 1972. godine. Unatoč tome što nisu osvojili škotski naslov od 2010/11., Rangersi su i dalje najtrofejniji tim u svojoj zemlji i drugi najtrofejniji na svijetu.

I dolazimo do broja jedan. Mnogi ste iznenađeni zbog toga, ali ono pripada Al Ahlyju iz Egipta, koji je osvojio čak 118 trofeja.

Poznat kao "Klub stoljeća" u afričkom nogometu, Al Ahly osnovan je 1907. Među bogatom kolekcijom trofeja osvojili su 41 titule Premier lige Egipta, 36 kupova u Egiptu, 10 egipatskih superkupova, osam puta afričku Ligu prvaka, šest puta superkup CAF-a, četiri pehara pobjednika CAF-a i jedan Kup konfederacija CAF-a.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.