Veliki kiks legendarnog Nizozemca

Zbog nacističkog pozdrava Marco Van Basten odstranjen iz igre FIFA 20

Nizozemska TV kuća Fox Sports suspendirala je na 7 dana legendarnog nogometaša Marca Van Bastena jer je u eteru uzviknuo nacistički pozdrav "Sieg Heil".

Van Basten je sporni pozdrav uzviknuo na kraju razgovora između novinara Fox Sportsa  i trenera Heraclesa i to u trenutku kada je mislio da je njegov mikrofon još uvijek isključen.

Njegov potez u Nizozemskoj je odjeknuo jako glasno a tamošnja javnost odmah je reagirala i zatražila njegov otkaz. Naime u 2. svjetskom ratu ubijeno je 105.000 nizozemskih Židova i osuda tog čina i dalje je izuzetno snažna.

Van Bastenov tjedni honorar doniran je Institutu za istraživanje rata, holokausta i genocida a slavni Nizozemac, odnosno njegov lik na sve to je izbačen i iz video igre FIFA 20 jer proizvođač EA promiče ravnopravnost i različitost. 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.