Dan kada je otišao Hase: Prošle 33 godine od smrti legendarnog Asima Ferhatovića

Edmir Škorić

Na današnji dan prije 33 godine preminuo je legendarni fudbaler Sarajeva Asim Ferhatović Hase.

Asim Ferhatović je rođen 1933. godine u Sarajevu i odrastao je na Kovačima, a fudbalske korake počeo je na Koševu. Bio je dio omladinskog pogona FK Sarajevo, a za prvi tim je debitovao 1951. godine u kupu protiv Čelika u Zenici.

Prvijenac u bordo dresu postigao je 1953. godine u pobjedi nad Zagrebom (2.1), a uskoro postaje najbolji igrač Sarajeva i 1961. godine stiže poziv u reprezentaciju Jugoslavije. Isposavilo se na kraju da je duel s Južnom Korejom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo na stadionu JNA u Beogradu 8. oktobra 1961. godine i njegov jedini nastup u državnom dresu.

Legenda je postao tako što je 1963. godine prešao u Fenerbahče, ali mu se sekretar kluba Budo Vuković nakon mjesec dana požalio da je Sarajevo u problemima pred duel sa Željezničarom. Hase je odlučio da se vrati i to ga je učinilo jednim od najvećih igrača u historiji ne samo Sarajevo nego bh. fudbala.

Za 16 godina igranja u Sarajevu postigao je 100 golova na zvaničnim utakmicama, a preminuo je u noći s 24. na 25. januar 1987. godine. Po njemu je kasnije stadion Koševo dobio ime Asim Ferhatović Hase.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.