EPA

Ne skriva ambicije

Bjelica o budućem poslu: "Malo je dosadan, ali..."

Trener Dinama iz Zagreba Nenad Bjelica ne krije ambiciju da jednog dana postane selektor.

Zahvaljujući sjajnom poslu s Dinamom došao je Bjelica do trenutka kada ima dosta očiju oprtih prema njemu, a mnogi ga vide i na klupi Hrvatske, pogotovo jer se i dalje ne zna kakva je zapravo budućnost Zlatka Dalića.

Šta bi bilo kad bi dobio ponudu HNS-a? Odgovor na to pitanje je dao u razgovoru za srbijanski Telegraf.

"Kome to ne bi bila želja. Već 13 godina sam klupski trener i dobro se osjećam u toj koži. OK, malo je dosadan posao selektora, da radimo recimo svaka dva mjeseca i imam okupljanja po 10 dana. Dalić je najavio da će nakon Eura možda otići, a već mu se traži zamjena. Bila bi čast, svakako, ali vrijeme će pokazati. Lijepo mi je sad u Dinamu, imam još godinu i pol dana ugovora, polako", rekao je Bjelica.

Ne krije da bi volio raditi i u nekoj jačoj ligi.

"Ambiciozan sam i vjerujem u sebe. Bio sam trener u Italiji u Serie B, u Austriji... A sad, doći do liga petice nije lagano. Vjerujem da ću nekako doći do Njemačke, Italije ili Španije. Tamo sam ostavio trag kao igrač. Poznajem jezik, a jezici su danas još uvijek veliki problem. Ako ih ne poznajete, budite sigurni da ćete teško doći do ovdje nabrojanih zemalja. Govorim sve te jezike, a znam i poljski, engleski... To će mi pomoći da jednom lakše nađem klub", dodaje Bjelica.

U sebe mnogo ulaže.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

"Nisam birao previše na svom trenerskom putu. Bilo mi je svejedno u koju ću zemlju, znao sam da moram naučiti jezik da mogu komunicirai sa svima. Onda ljudi vide da ste naučili jezik za nekoliko mjeseci pa kažu: 'Op,a ovaj je stvarno profesionalac i hoće ostaviti dublji trag. Nije došao samo pokupiti novac'. Zašto ne, ako sam u Poljskoj, učim poljski. Sve me to obogaćuje kao osobu i kao trenera."

Bjelica je na klupi Dinama od 2018. godine. Prethodno je vodio Lech, Speziju, Austriju Beč, WAC, Lustenau...

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.