Plavi slave "Zubandan", a na Koševu novu titulu

Peti juni je ove godine poseban i za jedne i za druge

Edmir Škorić

Današnji dan poseban je za navijače sarajevskih vječitih rivala.

Navijači Želje se prisjećaju historijskog momenta, a navijači Sarajeva spremaju se da obilježe novu titulu.

FK Sarajevo će večeras proslaviti sedmu titulu prvaka države nakon što je prethodno u ponedjeljak Takmičarska komisija odlučila da se prekine sezone i titula dodijeli lideru na tabeli. Bordo navijači već su imali proslavu u ponedjeljak na ulicama, no slavit će se i večeras.

Doduše, zbog pandemije koronavirusa nema organizovane proslave ispred Vječne vatre, kako to obično biva, ali najavljen je šampionski autobus s igračima koji će napraviti krug od Koševao, pa oko centra grada i nazad do stadiona.

Mnogi navijači Sarajeva će tako večeras izaći na ulice da pozdrave svoje šampione, nije isključena ni neka individualna proslava u lokalima, a s druge strane navijači Željezničara obilježavaju tradiconalno 5. juni kao dan kada je Hadis Zubanović srušio Sarajevo na Koševu i donio Plavima titulu.

Finale play-offa za prvaka BiH odigrano je na današnji dan prije 22 godine, 5. juna 1998. godine, pred oko 40.000 gledalaca. Zubanović je u 90. minuti nakon kontre obišao Dedića i pogodio za veliko slavlje Plavih.

Tim pogotkom Plavi su osvojili prvu poslijeratnu titulu pod nadzorom UEFA-e, a navijači Željezničara svake godine 5. juni obilježavaju kao “Zubandan”.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.