Foto - EPA

Hao Haidong skupo platio priču

Zbog kritike prema vlasti iz historije zauvijek izbrisano ime legendarnog fudbalera

Midhat Šljivak

Kineske sportisti uglavnom su naučeni da o vladi ove zemlje govore sve najbolje.

Zaista je prava rijetkost čuti da neko od njih kaže ijednu ružnu riječ o sistemu koji vlada u njihovoj državi, ali Hao Haidong, najbolji strijelac kineske reprezentacije u historiji, odlučio je prekršiti sva pravila.

On je u svom istupu u javnosti zajedno sa suprugom Ye Zhaoying, bivšom prvakinjom svijeta u badmintonu, govorio o totalitarnom režimu u Kini.

Tvrdio je da je sistem uništavao sva ljudska prava sportista i da je zbog korupcije uništen sportski duh u kineskom profesionalnom sportu.

Nakon žestokih riječi reagovale su kineske vlasti. Ime Hao Haidong je preko noći nestalo u ovoj državi, uklonjene su sve vijesti, fotografije, videa i komentari koji su vezani za njega na društvenoj mreži Weibo.

Njegovo ime u Kini dakle više ne postoji. Od najpopularnijeg fudbalera u državi koji je zabio 41 gol u 107 utakmica i heroja nacije, postao je nepoželjan i vjerovatno mu sada slijed i progon.

Hao Haidong nedavno se pridružio i pokretu zviždača kojeg je osnovao kineski milijarder Guo Wengui. Pokret se bavi žestokim kritikama komunističke partije i traži osnivanje republike Kine koja će biti utemeljena na vladavini slobode i demokratije.

Podsjtimo, istu sudbinu je u Turskoj doživio legendarni napadač Hakan Šukur. Njega je država izbrisala iz historijskih knjiga zbog povezanosti s Fethullahom Gulenom, liderom pokreta FETO, koji je u Turskoj označen kao teroristička organizacija. Šukur je u egzilu u SAD-u.

Hao Haidong je u fudbalskoj karijeri igrao za Bayi, Dalian Shide i Sheffield United.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.