Derbi 1. kola Premijer lige na Grbavici

Ko je uspješniji u zadnjih 10 ligaških utakmica? Željezničar ili Velež?

Nakon 145 dana pauze počinje nova sezona m:tel Premijer lige BiH.

Titulu šampiona brane fudbaleri Sarajeva koji su dvije sezone uzastopno u vrhu, a uz Zrinjski i Borac, glavni rival bordo klubu bit će Željezničar kojem ne nedostaje motiva.

Plavi s Grbavice slave 100 godina postojanja i navijači se s pravom nadaju samo jednom, a to je tituli koju još čekaju od sezone 2012/2013. Prva prepreka na tom putu za Plave je mostarski Velež s kojim će danas od 20:30 sati odmjeriti snage.

Uoči utakmice šef stručnog štaba Amar Osim je pozvao svoje igrače na oprez, pogotovo jer igraju protiv protivnika koji im u posljednje vrijeme ne leži, a samim tim je i početak sezone.

"Svjesni smo težine zadatka, zbog više razloga. Igramo protiv neugodnog protivnika, protivnik nam u posljednje vrijeme ne leži. Prva je utakmica i ta utakmica uvijek nosi neke stvari koje se teško mogu predvidjeti", rekao je Osim u najavi.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Kada se radi samo o utakmicama odigranim u prvenstvu BiH, posljednju je dobio Velež koji je u decembru 2019. godine golovima Fajića i Ćivića pobijedio Željezničar na Grbavici s 2:0. U istoj sezoni, koji mjesec prije, ovi rivali su podijelili bodove u Vrapčićima, dok je u prethodnih osam susreta Željezničar ipak bio uspješniji. Plavi su ostvarili šest pobjeda i jednom remizirali, dok je Velež slavio tek jednom.

S obzirom da se Velež jedno vrijeme takmičio i u nižem rangu, jasno je da je veliki broj ovih utakmica odigran prije nekoliko godina i da to neće imati nikakvu ulogu danas kada i jedni i drugi s velikim ambicijama ulaze u sezoni.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.