Stadion Grbavica slavi rođendan

Dolina ćupova je preživjela sve i svašta, ali šlag na tortu tek slijedi

Admin Čaušević

Obično se zna reći da je najljepše ono što tek dolazi, tako je i sa stadionom Grbavica, domom FK Željezničar i simbolom Sarajeva. 

Na današnji dan 1953. godine na stadionu Grbavica je odigran prvi meč kada je Željezničar pobijedio Šibenik s 4:1. U međuvremenu ovaj fudbalski hram je prošao sve i svašta, ali uvijek bi izronio poput feniksa te postepeno izrasta u moderni stadion.

Prve značajne promjene uslijedile su početkom 70-ih godina kada je stadion počeo poprimati konture fudbalskog jer je uklonjena atletska staza. Nakon osam godina Željezničar je ponovo imao svoj stadion. Sredinom i krajem 80-ih godina izgrađena je sjeverna tribina i postavljeni su i reflektori.

Najteži period za ovaj stadion je bio početkom i sredinom 90-ih godina. Agresija na BiH je uzrok zašto je Grbavica bila spaljenja i srušena. Međutim, postepeno i strpljivo izrasta u moderni stadion. Diže se iz pepela. Trenutno ima ocjenu 3 iz UEFA-ine kategorizacije stadiona.

Svi oni koji su prije 25 godina vidjeli stadion Grbavica nikada danas nikada ne bi pomislili da se radi o istom mjestu. Najznačanija je promjena izgradnja istočne tribine 2017. godine koja je u međuvremenu i natkrivena.

Datum koji također se pamti je 22. april 2009. kada je nakon skoro dvije decenije "mraka" odigrana prva noćna utakmica. Plavi su tada savladali Zrinjski s 1:0. 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Izvršena je i rekonustrukcija zapadne tribine, postavljen je i novi travnjak za kojeg u Zvorničkoj 27 s ponosom mogu reći da je najbolji u BiH, a i među najboljim u regionu. Nakon svih radova popularna Dolina ćupova je u nekoliko navata bila i domaćin utakmicama fudbalske reprezentacije BiH.

Naredni korak o kojim navijačima Željezničara sanjaju već neko vrijeme bit će i najljepši, poput šlaga na tortu. To je izgradnja nove i moderne južne tribine, popularnim Manijacima najdražeg mjesta na najdražem stadionu.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.